Гръцкият парламент одобри икономиите

Гръцкият парламент одобри икономиите
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Гръцкият парламент гласува с крехко мнозинство проектобюджета на страната за 2013 г.

Проектът бе одобрен с мнозинство от 148 гласа, като в гласуването са участвали 293-ма от общо 300 депутати, 139 бяха „против" и 6 „въздържали се", предаде радио „Скай", цитирано от БТА.

В бюджета се предвижда спад на БВП с 4.5 на сто, ръст на безработицата до 22.8 на сто и съкращения в размер на около 9.4 млрд. евро.

Парламентът в Атина избърза с приемането на бюджета заради телеконферентен разговор от сряда между министрите на финансите от Еврозоната.

Разговорът бе посветен на кризисната ситуация в Гърция, която чака отпускането на транш от 31.5 млрд. евро от международния заем, за да избегне фалит.

Министрите трябваше да обсъдят и евентуално удължаване с две години - до 2016 г., на срока, в който гръцкото правителство трябва да сведе дефицита под прага от 3% от БВП . Евентуално отлагане означава допълнителна помощ от 30 млрд.евро, според европейски източник.

Гръцкият премиер Андонис Самарас обяви във вторник, че е постигнато споразумение с Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ по новия пакет от мерки за икономии, за да може страната да получи следващия транш от международната финансова помощ.

„Приключихме преговорите с „Тройката" и сега зависи от отговорността на всички партии да одобрят тези мерки, а след гласуването им Гърция ще може да остане в Еврозоната и да излезе от кризата", се казва в писмена декларация на премиера Самарас.

В сряда обаче Европейската комисия отрече на този етап да е постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори.

„В момента се опитваме да намалим постепенно броя на въпросите за решаване", заяви говорителят на комисията Саймън О'Конър пред журналисти.

Той изрази увереност, че скоро може да бъде постигнато споразумение на техническо ниво, предаде „Франс прес".

Целта на бюджета за 2013 г. е да се постигне първичен излишък, без да се отчитат лихвените плащания по дълга, който ще възлезе на 0.4 на сто от БВП. Смята се, че гръцката икономика ще се свие с 4.5 на сто, а общият спад на брутния вътрешен продукт за периода 2008-2013 г. ще възлезе на 24.5 на сто.

Успехът на бюджетната консолидация през 2013 г. ще зависи до голяма степен от ефекта на новите мерки, на които се залага за намаляване на дефицита.

Гръцкият парламент гласува с мнозинство и законопроекта за приватизациите, който също е условие за продължаващото външно финансиране на страната. При гласуването отсъстваха лидерите на двете участващи в правителствената коалиция партии - на ПАСОК - Евангелос Венизелос и на ДИМАР - Фотис Кувелис,. се".

Проектът бе внесен от финансовото министерство и предвижда ликвидиране на минималното дялово участие на гръцката държава в петролната компания „Хеленик петролеум", електрическата компания, медийния център, водоканализационните компании, пощите и в други държавни компании.

#Гърция #ЕС #ЕЦБ #МВФ #Парламент #бюджет #Европейски съюз #Международен валутен фонд #Европейска централна банка #министър-председател на Гърция #Андонис Самарас #приватизация #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"