Домбровскис: Инфлацията е голямата пречка пред България за еврозоната

Домбровскис: Инфлацията е голямата пречка пред България за еврозоната
A A+ A++ A

България все още не е изпълнила критерия за инфлацията за присъединяване към еврозоната, потвърди Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, който е на посещение у нас. ой:

Иначе казано, Домбровскис завоалирано ни сочи корупцията по високите етажи, тъмните сделки и потъването на евросредствата в 100-ина джоба за големия ни проблем, като го завоалира като инфлация, която всъщност произтича от гореспоменатите пречки. Ето какво точно каза той:

"Както съобщи правителството, България все още не е изпълнила критерия за инфлацията за присъединяване към еврозоната от 1 януари следващата година. Това е обединено становище на експертите на правителството и експертите на Европейската комисия.

Разбира се, България не изпълнява този критерий с доста голям марж. Това е един индикатор, който не се променя много бързо и няма да се промени през следващите няколко месеца. От януари виждаме, че инфлацията ще се увеличава и това остава най-главния проблем за мониторинг и за справяне от страна на България, за да бъде готова за влизане в еврозоната с всички критерии", каза Валдис Домбровскис, след като бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Званието е за значителния принос на Домбровскис към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, засилването на международната роля на еврото, търговската политика на Евросъюза и икономиката в интерес на хората, за което има решение на Академичния съвет на УНСС от декември 2022 г.

#еврозона #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"