Депутати от антикорупционната комисия недоволни от БОРКОР

Депутати от антикорупционната комисия недоволни от БОРКОР
Членовете на комисията изискаха за другото си заседание доклад за нарушенията при обществените поръчки, направен от Сметната палата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутатите от антикорупционната комисия в парламента не са доволни от работата на звеното за борба с корупцията, известно като БОРКОР, което беше създадено преди две години от правителството.

Те изслушаха доклад за постигнатото от БОРКОР за последните месеци, предаде БНР.

След доклада председателят на комисията, депутатът от БСП Бойко Великов и колегата му от „Синята коалиция" Димо Гяуров коментираха, че в анализа за работата на звеното има грешки и празни фрази.

„Не съм достатъчно наясно с конкретния предмет на дейност на БОРКОР, имайки предвид превенцията, и поне от това, което аз разбрах, е единствено работата по обществени поръчки. Това не е достатъчно за един такъв капацитет, който би трябвало да има една институция, в която има 40 щатни служители", коментира Великов.

Великов каза, че би се присъединил към министър-председателя относно заявлението, което той е направил през април, че не е доволен от работата на комисията през първите две години.

Депутатите от комисията прекратиха преписки по сигнали на Яне Янев, докато той е бил председател на постоянната комисия за борба с корупцията. Те не счетоха за необходимо да го изслушват.

Членовете на комисията изискаха за другото си заседание доклад за нарушенията при обществените поръчки, направен от Сметната палата.

„Защото констатирането на такъв висок процент обществени поръчки, които, според проверката, която е направила Сметната палата, са с дирижирани задания, това си е реална зона за корупция", допълни Великов.

Обмислял се и вариант министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да бъде изслушан в комисията за корупционни схеми, като вече имало и конкретни въпроси като продажбата на земи и проблемът, свързан с напоителните системи.

#Яне Янев #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #Напоителни системи #Сметна палата #корупция #земи #БОРКОР #БСП #Бойко Великов #„Синята коалиция" #Димо Гяуров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »