Еврозоната и банките кредитори стигнаха до изстрадано споразумение за гръцкия дълг

Еврозоната и банките кредитори стигнаха до изстрадано споразумение за гръцкия дълг
Премиерът на Италия Силвио Берлускони (вляво), премиерът на Гърция Георгеос Папандреу (в средата) и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер имаха доста умърлушев вид преди срещата на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на еврозоната постигнаха дългоочакваното споразумение с частни банки и застрахователни дружества, при което частните кредитори приеха доброволно да понесат 50% загуба по притежавания от тях правителствен дълг на Гърция.

Споразумението, постигнато рано сутринта в четвъртък, дойде като част от план на лидерите на ЕС и еврозоната да намалят дълговете на Гърция, чиято фискална ситуация така и не се подобри през последната година и половина на спасителни заеми от т.нар. Тройка на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Сделката, постигната след изключително трудни преговори както между страните – членки на ЕС и еврозоната, така и между държавните субекти и институциите на ЕС, от една страна, и банките кредитори на Гърция, от друга, е предназначена да предотврати евентуален фалит на Гърция с деструктивни последици за стабилността на еврозоната.

Окончателното споразумение бе постигнато след извънредното заседание на Европейския съвет, т.е. лидерите на 27-те страни членки, в Брюксел в сряда вечерта, последвано от заседание на ръководителите на 17-те страни, членуващи в еврозоната, и от осемчасови среднощни преговори между банкери, председатели на централни банки, държавни ръководители и представители на МВФ.

Според конкретните параметри на споразумението частният сектор се съгласява да приеме 50% намаление на инвестициите в дългови книжа на Гърция, което трябва да намали дълговото бреме на южната съседка на България със 100 млн. евро, така че то да се равнява на 120% от гръцкия БВП през 2020 г. спрямо 160% от БВП на страната днес, предаде Ройтерс.

В същото време, за да преглътнат горчивата сделка, еврозоната ще предложи на частния сектор „подсладители“, или кредитни облекчения, равняващи се на 30 млрд. евро.

На базата на така сключеното споразумение целта на лидерите на еврозоната е да завършат преговорите по спасителен пакет за Гърция до края на 2011 г., така че още преди 2012 г. Гърция да има втора, цялостна спасителна програма.

Според източници от ЕС вторият спасителен заем за Гърция според новите параметри ще бъде около 130 млрд. евро – вместо 109-те млрд. евро при първия опит да бъде договорен втори спасителен заем за Гърция през юли 2011 г., който впоследствие не бе материализиран поради разногласия.

Първият спасителен заем за Гърция, който беше безпрецендентен и по същността, и по размера си, беше одобрен от Тройката през пролетта на 2010 г., и е на стойност 110 млрд. евро.

„Срещата ни позволи да се договорим за компонентите на един глобален, амбициозен и сериозен отговор на кризата, която препуска през еврозоната“, заяви френският президент Никола Саркози пред журналисти.

#еврозоната #Гърция #Европейски съвет #дългова криза #Италия #спасителен заем #спасителен фонд #Институт по международни финанси (ИМФ) #кредитори #дълг #ЕК #ЕЦБ #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"