Бедните пак ще получават продукти, въпреки боба с гъгрица

Бедните пак ще получават продукти, въпреки боба с гъгрица
Всичко, което е годно, ще бъде раздавано, включително качественият боб, заяви Йордан Войнов, директор на Българската агенция по безопасност на храните. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската програма „Благотворителност“, по която се предоставят хранителни продукти за социално слабите граждани, няма да бъде спряна заради скандала със заразения с гъгрица боб, обяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

За бедните в България са предназначени 42 млн. лв., с които от средата на септември се осигуряват 15 продукта. Има готовност от 5 ноември да започне раздаването на храните по втория транш на програмата.

„Всичко, което е годно, ще бъде раздавано, включително качественият боб“, заяви Йордан Войнов, цитиран от БГНЕС.

Румен Порожанов, директор на Държавен фонд „Земеделие“, който управлява програма „Благотворителност“ в България, заяви, че ще бъде отправено искане към доставчика „Фантастика 95 – Георги Цанов“ за незабавна подмяна на негодната партида.

„Санкцията е 2% от стойността на целия договор между Държавен фонд „Земеделие“ и доставчика, което прави около 120 000 лв.“, обясни Румен Порожанов.

Агенцията по безопасност на храните също ще санкционира доставчика с максималния размер на глобата – 10 000 лв.

Директорът на ДФЗ обясни, че при сключването на договор с Фонда от доставчика се изискват мостри и проби от сертифицирана лаборатория, които да доказват качествата на продукта по БДС.

„Не мога да кажа дали този боб е същият – заяви Порожанов. – От българска служба по зърното също са издали сертификат за боба по тяхно направление, но според министър Найденов това означава, че могат да го сеят, а не да го варят“, обясни той.

Земеделският министър обяви по-рано „категоричните резултати“ от тестовете на БАБХ, които доказвали, че бобът има гъгрица.

„Бобът е внесен от Аржентина и Китай, като първата точка в ЕС е пристанището в Солун. Документите, с които продукцията е влязла от Гърция в България, са изрядни, но аз съм склонен да вярвам повече на лабораторните изследвания на Агенцията по безопасност на храните, които показват, че има зараза“, каза Мирослав Найденов.

Министърът подчерта, че не отправя обвинения към фирмата, а просто настоява тя да спази договорните си отношения и затова ще бъде санкционирана с неустойка.

Мирослав Найденов призова фирмата доставчик да приеме резултатите от изследването и да търси отговорност от този, който й е предоставил този боб.

По-рано собственикът на фирмата доставчик Георги Цанков обяви, че в основата на скандала стои атака от страна на негови конкуренти.

Според земеделския министър обаче при всяка констатация на Агенцията по безопасност на храните хипотезата е атака от конкурентна фирма.

„Не вярвах, че една такава тема като боб може да предизвика такъв небивал интерес“, каза още той.

Когато разбрал за случилото се, министърът веднага е поискал доклад от шефа на БАБХ Йордан Войнов и шефа на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Директорът на Агенцията по безопасност на храните обясни, че веднага след разпореждането на министър Найденов са взели проби от всички продукти по програма „Благотворителност“, изследванията са направени в акредитирана лаборатория на Министерството на здравеопазването и потвърждават, че в боба има наличие на гъгрица.

Според Войнов заразяването на боба не е станало на територията на България, а по пътя на доставянето – в Гърция, Аржентина или Китай.

Георги Цанков изрази негодуванието си от това, че представител на фирмата му не е присъствал при вземането на проби за тестовете на БАБХ.

По думите на Войнов не е трябвало да има представител на фирмата доставчик при вземането на пробите от боба, тъй като той се е намирал в склад на БЧК.

#Боб #Георги Цанков #министър на земеделието #Мирослав Найденов #Румен Порожанов #„Фантастика 95 – Георги Цанов" #Държавен фонд „Земеделие" #Йордан Войнов #Българска агенцията по безопасност на храните #програма „Благотворителност“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници