Литва награди Максим Бехар с държавно отличие за негови репортажи отпреди 32 години

Литва награди Максим Бехар с държавно отличие за негови репортажи отпреди 32 години
A A+ A++ A

Литовският президент Гитанас Науседа връчи специален орден на българския медиен експерт Максим Бехар за неговите репортажи от драматичните дни около 13 януари 1991 година. Тогава съветски танкове влязоха в Литва в опит да си върнат обратно отделилата се от Съветския съюз и обявила своята независимост държава.

Връчването на ордена стана на официална церемония в Президентския дворец във Вилнюс точно в Деня на независимостта на републиката, 16 февруари, в присъствието на почти цялото правителство, много посланици, интелектуалци, военни и бизнесмени.

Максим Бехар пристига в Литва от Варшава, където е кореспондент в началото на 90-те години, след дълги перипетии и спорове с руски специални части, които не го пускат в страната. Той достига до обкръжения от съветски танкове литовски парламент, в който влиза на 13 януари 1991 година като първия чуждестранен журналист, пристигнал да отрази събитията. От там той предава за всички български медии и често телевизионните новини започват именно с неговите репортажи. Литва е анексирана насилствено от СССР веднага след Втората световна война и впоследствие става първата република, обявила своята независимост веднага сред разпада на комунистическата империя.

Преди няколко години литовският посланик в София Н. Пр. Дариуш Гайдиш научава за тази вдъхновяваща история случайно и уведомява литовското правителство за нея, като изпраща всички публикации по темата. В резултат през януари тази година президентът на Литва подписа специален указ за награждаването на Максим Бехар, дълбоко впечатлен от тази отдавна забравена история и неговата смелост и журналистически професионализъм.

„Това, което преди 32 години не се случи в Литва, днес се случва в Украйна, но сега да си журналист вероятно е далеч по-лесно и безопасно. Комуникациите работят в реално време, транспортът е много по-уреден, прозрачността е навсякъде. И въпреки това, убеден съм, че независима и изцяло свободна Украйна ще има скоро, така както днес има независима и свободна Литва, която в тези трудни дни помага безвъзмездно именно на Украйна, защото познава добре какво е да се воюва с агресор“, сподели Максим Бехар, който днес е един от най-изявените PR експерти в света.

„Всеки, допринесъл за нашата независимост, за нашето развитие и успех по пътя на свободата и пазарната икономика трябва да бъде оценен, и никой не трябва да бъде забравен, всеки един от тях е безценен приятел на Литва“, каза президентът на Литва Гитанас Науседа на церемонията по награждаването.

За Максим Бехар:

Максим Бехар е световно известен експерт по връзки с обществеността, предприемач и писател, възпитаник на Харвард Кенеди. Бехар е основател и главен изпълнителен директор на водещата PR компания M3 Communications Group, Inc., партньор на водещата световна PR компания – Hill+Knowlton Strategies. Той е бивш президент на световната PR организация (ICCO), а през 2021 г. бе назначен за директор по международното развитие. Той е настоящ президент на Асоциацията на Световния комуникационен форум със седалище в Давос, Швейцария. Той бе избран за международен доверен партньор (international fellow) на британската PR асоциация PRCA и за член на Консултативния съвет на един от най-влиятелните европейски университети ENGAGE.EU. Той е вписан в световната PR Зала на славата в Лондон и също така е отличен с много титли, сред които „Най-добрият PR специалист в Европа“ за 2020 г. и 2022 г. от PR Week, „Глобален изпълнителен директор на годината“ от The International Stevie Awards и „Комуникатор на десетилетието“ от Индийската асоциация на бизнес комуникациите. Автор е на световния бестселър „Световната PR революция“, който е класиран сред 100-те най-добри PR книги на всички времена от Book Authority и също така има рекордни продажби сред новите PR книги в Amazon. Роден и израснал в България, той се смята за глобален гражданин.

#Максим Бехар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"