Бюджет 2012 - груба подигравка!

Бюджет 2012 - груба подигравка!
A A+ A++ A

Докато европейските лидери се събират в Брюксел да решават съдбата на еврото и на самия Европейски съюз, Народното събрание се гърчи в родилните мъки на бюджет 2012, оплодено от финансовия гений на Симеон Дянков и политическата виртуозност на кабинета „Борисов”.

Няма да е пресилено да кажем, че през последните седмици ставаме безпомощни свидетели на небивала досега деградация на всякакви смислени управленски практики, изкристализирала в процедурата по публично оформяне и дебатиране на бюджета за идната година.

Нека се абстрахираме от основните линии на финансовата рамка на страната за 2012 г., тъй като тя е ясна на всички. Както през 2011 г. – замразяване на разходи за смислено стимулиране на бизнеса, образование и здравеопазване, което стратегически обрича страната на недоразвитост, прекалено оптимистична прогноза за растежа, щедро черпене от съсухрения фискален резерв (например, с цел да бъдат налети пари в магистрали, разбирай строящите ги фирми).

Нека се абстрахираме и от това, че в публичните си изяви, министърът на финансите Дянков изглежда дотолкова фетишизира поддържането на бюджетния дефицит под 3%, че явно вече го вижда като единствената официална цел на бюджетната политика на една държава.

Нека обаче за момент си помислим за безподобно недемократичната, непрозрачна, непредвидима, безмислена и неуважителна към гражданите и бизнеса бюджетна политика, възприета от кабинета начело с Бойко Борисов.

За безпардонния начин, по който бюджет 2012 е пробутван в извънредни заседания на парламента в самия край на годината, които да направят невъзможен всеки смислен дебат. Безпардонния начин, по който рамката на бюджета беше удобно анонсирана след първия тур на президентските и местни избори. Безпардонния начин, по който Борисов, Дянков и други министри излъгаха предизборно синдикати и земеделци, за да им се подиграят след това.

„Демокрация” и „прозрачност” отдавна са станали кухи понятия. Тяхната неотменима важност за смисления политически живот обаче изпъква тъкмо в моменти като настоящия. Прозрачното и демократично контролирано управление означава, че в ръцете на гражданите има достатъчно лостове, с които да коригират некомпетентното и/или лъжливо поведение на управниците – още преди едни парламентарни избори. Такива лостове в момента липсват в България.

При настоящата ситуация имаме всички основания да се опасяваме, че тяхната поява започва да става невъзможна.

#Борисов #Дянков #Бойко Борисов #Симеон Дянков #бюджет 2012 #стимули #образование #дефицит #резерв #магистрали #синдикати #земеделци #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »