САЩ се възстановяват след опустошителния ураган

САЩ се възстановяват след опустошителния ураган
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на загиналите от урагана „Санди" достигна 48 души в САЩ и Канада, 22 от тях в Ню Йорк, като се очаква броят им да расте, тъй като все още има изчезнали хора.

Част от полетите от летището „Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк и „Нюарк" в Ню Джърси са възстановени, предадоха световните агенции, информира АПФ, цитирана от БТА и Би Ти Ви.

Международното летище „Ла Гуардиа" засега остава затворено. Метрото в Ню Йорк е наводнено. Някои автобусни линии бяха пуснати.

Все още са спрени три реактора на атомни централи, а над 8 млн. души са без без ток.

Въпреки извънредната ситуация в Ню Йорк, всички театрални спектакли и мюзикъли на Бродуей възобновяват представленията си от сряда.

Според нюйоркската лига на актьорите някои от най-гледаните спектакли този сезон, като „Момчетата от Джърси" (Jersey Boys) и „Книгата на мормона" (The Book of Mormon), ще имат дори и допълнителни представления преди задължителните вечерни.
Всички представления на Бродуей бяха отменени още в неделя, във връзка с приготовленията на градските власти срещу приближаващия ураган.

Разразяването на урагана предизвика огромен интерес в социалните мрежи и „Туитър" бе залят със заблуждаващи, умишлено тревожни информации, които заставиха властите и някои медии да издадат опровержения, предаде Франс прес.

„Туитър" се оказа платформа за всевъзможна информация - от сериозна до карикатурна, но недостоверните данни опетняват „сериозността" на цялата мрежа.

В понеделник вечерта привърженик на Мит Ромни, живеещ в Ню Йорк и твърдящ, че е финансист, решил да се позабавлява и качил „горещи новини" в „Туитър" - че фондовата борса в Ню Йорк е залята с вода, висока 1 м, че губернаторът на Ню Йорк е блокиран в сграда в Манхатън, че целият Манхатън тъне в мрак. Всичко това било много далеч от истината, но било повторено стотици пъти.

Повечето заблуждаващи твърдения били проверени, но информацията, че борсата на Уолстрийт е залята, бе повторена от Си Ен Ен и след това опровергана.

От друг акаунт се разпространи твърдение, че акула се е появила в наводнените райони на Ню Йорк. Във „Фейсбук" дори се появи колаж на въпросната акула, плуваща в наводнена улица.

Някои американци приеха с чувство за хумор „Санди". В мрежата широка популярност събра клип на танцуващи американци насред водната стихия.

Във „Фейсбук" пък се появи сръбска фен група на урагана „Санди", предаде сръбското електронно издание „Телеграф", цитирано от информационна агенция „Фокус". Групата е озаглавена „Санди, сърбите са с теб".

Под заглавието на групата пише: „Хайде „Санди" буди друг и направо йош йедан круг („Санди, бъди приятел и заобиколи още веднъж". „Ко би реко да се чуда десе, да би Санди Ню Йорк да однесе" („Кой ще каже, че ще станат чудеса и Санди ще отнесе Ню Йорк)", гласи един от коментарите, цитиран от „Фокус".

Администраторът на групата е пояснил, че САЩ през 1995 г. е подкрепила акцията на хърватската армия „Буря" и затова сега те подкрепят урагана.

#САЩ #ураган #„Туитър" #Ню Йорк #Канада #„Фейсбук" #„Санди"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници