НС отхвърли идеята паметникът на Цар Освободител да бъде преместен

НС отхвърли идеята паметникът на Цар Освободител да бъде преместен
Предложението беше внесено от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, според когото монументът на Александър II трябва да бъде преместен, а на площад „Народно събрание" да се издигне паметник на хан Аспарух. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли идеята паметникът на Цар Освободител да бъде преместен от площада пред Народното събрание в София.

Предложението беше внесено от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, според когото монументът на руския император Александър II трябва да бъде преместен, а на площад „Народно събрание" в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух.

По предложение на председателя на парламента Цецка Цачева дебати по въпроса не се проведоха и въпреки протестите на опозицията, че не е редно така да се процедира, идеята беше направо подложена на гласуване и отхвърлена от пленарната зала, информира Дарик.

„Няма друга държава, пред чийто парламент да има фигура, която е на владетел на друга държава. Проблемът е този, че ние нямаме в центъра на София големи, значими паметници на български, исторически фигури. Улиците на нашите големи владетели са малки улички, вижте улица „Хан Аспарух“ или „Хан Крум“, който е първият, завладял София, и тя става част от България, коментира Лъчезар Тошев.

„Защо да нямаме паметник на княз Борис? Къде е паметникът на хан Крум? Къде са паметниците на нашите възрожденци? Имаше предложение за паметник на екзарх Антим Първи, първия председател на Народното събрание. Защо да нямаме такъв паметник?“, продължи да пита Тошев след решението на депутатите.

Паметникът на Цар Освободител стана повод за различни полемики. В началото на октомври столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи проверка на реставрацията на монумента.

Поводът беше коментар на председателя на Асоциацията на реставраторите в България доц. Стефан Белишки, че реставрацията на един обект, „особено такъв толкова значим“, би трябвало да следва законовите процедури.

Проверката ще трябва да установи какви законови нарушения са допуснати при реставрацията на паметника, каза тогава Фандъкова.

#председател на НС #Цецка Цачева #Синята коалиция #Лъчезар Тошев #реставрация #паметник #Цар Освободител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"