Само 15 заплати за ДАНС при пенсиониране

Само 15 заплати за ДАНС при пенсиониране
Според Румен Петков (дясно) намаляването на брутните заплати за служителите на ДАНС при пенсиониране е поредният удар, който държавата нанася върху сектор „Сигурност“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служителите на Държавна агенция „Национална сигурност“ ще получават по 15 брутни месечни възнаграждения при пенсиониране, а не както досега по 20.

Това приеха депутатите на второ четене в четвъртък, съобщи агенция „Фокус“.

Гласуваха 144 народни представители, от които 73 „за“, 32 „против“ и 3 „въздържали се“.

„Не са много случаите в тази зала, когато при гласуване на предложения за промени на бюджетни или данъчни закони имаме предложение, подкрепено едновременно от опозицията и от управляващите“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС и член на Комисията за контрол на ДАНС Камен Константинов.

„Проблемът наистина е сериозен. Ние слушаме от министър Дянков, че той дава пари срещу реформи – нещо, което подкрепям. Очакваме една структура, която се е реформирала, да не бъде наказана, че се е реформирала. За две години бюджетът на ДАНС е съкратен от 135 на 76 млн. лв. – съкращение, което е над 40%. За разлика от много други системи, които правят публични разходи и тепърва трябва да бъдат реформирани, ДАНС извърши тази реформа и аз не виждам защо тя трябва да бъде наказана за това, че се е реформирала и че дисциплинирано си върши работата“, каза още Костадинов, който се обяви против промените в Закона за ДАНС.

„Този въпрос е доста по-общ и е свързан с бюджетирането на целия сектор „Сигурност“, защото в рамките на последните три години най-тежкият удар, който държавата е нанасяла върху различни свои сектори, е сектор „Сигурност“, коментира депутатът от „Коалиция за България“ Румен Петков.

По думите му бюджетът на ДАНС е намален с 43%, бюджетът на външното разузнаване е намален с почти толкова проценти. Според Петков няма други сектори, в които да са нанасяни такива удари.

#Държавна агенция „Национална сигурност” #ДАНС #Камен Костадинов #ДПС #депутат #Коалиция за България #Румен Петков #народни представители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"