Освен да поскъпне, токът можел и да поевтинее през 2013 г.

Освен да поскъпне, токът можел и да поевтинее през 2013 г.
Ако има благоприятни фактори, електроенергията може дори да поевтинее, посочи Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Токът може и да поевтинее през 2013 г., допусна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев само ден след прогнозата си за поскъпване на електроенергията с 3-4% от 1 юли 2013 г.

„Ако има благоприятни фактори, електроенергията може дори да поевтинее“, посочи Ангел Семерджиев, цитиран от БТА, на извънредна пресконференция съвместно с икономическия министър Делян Добрев.

Двамата заявиха, че не се очаква увеличение на цената. Това стана след като  вестник „Труд“ написа в сряда, че поскъпването догодина може да е до 14%, ако се вземат под внимание всички фактори - разходи за купуване на въглеродни квоти от замърсяващите производства, зелените централи и нуждите от инвестиции на енергийните фирми.

Ангел Семерджиев посочи, че засега не може да се говори за очаквания за увеличение на цената на тока от 1 юли 2013 г.

„Очаква се понижение на цените на природния газ, което ще доведе и до намаляване на добавката за „кафява“ енергия“, каза шефът на енергийния регулатор.

След като ден по-рано обясни възможното поскъпване с добавката за „зелена“ енергия в цената, той пресметна, че по-евтиният газ ще компенсира това.

България води преговори за нов договор с Русия за цената на природния газ, който се очаква да бъде подписан през следващата седмица.

#ВЕИ #вестник „Труд“ #министър на икономиката #Делян Добрев #председател на ДКЕВР #ДКЕВР #Ангел Семерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници