България падна под средното ниво в ЕС за деца, напуснали училище

България падна под средното ниво в ЕС за деца, напуснали училище
В навечерието на Деня на народните будители Игнатов изказа благодарности към всички български учители за техния труд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докато през 2009 г. децата, напуснали училище по време на средното си образование, са били 14.7 на сто, то през 2011 г. този дял е намалял до 12.8% при средно за ЕС 13.5%, съобщи образователният министър Сергей Игнатов.

В навечерието на Деня на народните будители Игнатов изказа благодарности към всички български учители за техния труд, предаде БТА.

„Дълбок поклон пред всички учители, защото благодарение на техния всеотдаен труд се реализират всичките политики, които провеждат нашето правителство и екипът на министерството. Утре е 1 ноември, едновременно с това отбелязваме 250 години от написването на „История славянобългарска“, поради това във всички български училища ще бъде прочетено слово за Паисий, един от най-големите будители в нашата история“, добави той.

Когато даваме пари, хората са доволни, заяви премиерът Бойко Борисов, който връчи в Министерския съвет 74 договора на бенефициенти за безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ на стойност на близо 11 млн. лв., предаде информационна агенция „Фокус“.

В началото на церемонията премиерът раздаде няколко от договорите и се извини, че има заседание на Министерския съвет и трябва да тръгва.

При тези думи хората в залата обаче възнегодуваха и в резултат на това премиерът остана и продължи да раздава договорите.

Одобрените проекти са по програмите „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“ и „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система“, обясни министърът на образованието.

За разширяване на достъпа до училище са в сила два проекта. Единият – „Успех“, с бюджет 100 млн. лева, е за осмисляне на свободното време на учениците. Другият проект – за 170 млн. лева, е за средищните училища, каза още Игнатов.

#„История славянобългарска“ #образование #договори #учители #Ден на народните будители #Бойко Борисов #Сергей Игнатов #министър-председател #министър на образованието #Европейски съюз #ЕС #ученици #деца #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"