Фюле: Картината с Турция не е добра

Фюле: Картината с Турция не е добра
Досега Анкара е затворила само една от 35-те преговорни глави, но Европейската комисия е на мнение, че Турция не е изпълнила критериите за членство в сферата на човешките права и свободата на словото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има едно затлачване на взаимоотношенията с Турция и нещата не вървят добре, заяви еврокомисарят по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле.

В сряда, по време на среща с депутати от две парламентарни комисии в София, Фюле коментира, че в преговорите с Турция за членство в Европейския съюз са отворени 13 глави, но картината не е добра, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Стои въпросът за надеждността. Очакваме един законодателен пакет, който да даде свободата на словото и свободата на волеизявата. Не знам доколко е разумно да се променят правилата в средата на играта. Но някои от главите – за правата и за правовата система, са ключови въпроси“, каза Фюле, който е комисар от Чехия - бивш министър на европейските въпроси на страната.

Досега Анкара е затворила само една от 35-те преговорни глави, но Европейската комисия е на мнение, че Турция не е изпълнила критериите за членство в сферата на човешките права и свободата на словото, съобщи по-рано Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз ще загуби Турция, ако не я приеме за свой член до 2023 г., заяви във вторник в Берлин турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

За първи път Ердоган споменава срок, в който Анкара възнамерява да продължи усилията за присъединяване към ЕС.

#еврокомисар по разширяване и европейска политика за съседство #Щефан Фюле #ЕК #ЕС #Европейски съюз #Европейска комисия #присъединяване #преговори #Анкара #Турция #министър-председател на Турция #членство #Реджеп Тайип Ердоган #свобода на словото #права на човека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »