Над 100 000 българи са сменили града със селото около пандемията

Над 100 000 българи са сменили града със селото около пандемията
A A+ A++ A

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата "Живот на село", над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две. Това съобщи основателят на платформата Ивайло Вътовски.

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там - казва Ивайло Вътовски:

"Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна".

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село като събират и популяризират оферти за работа:

"Ще се опитаме в тая насока да развием това и да насърчим все повече компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат хората от селата да пътуват. Другото е, да може хората от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги, тъй като в много от българските села все повече от хората, които се връщат там, започват да правят някакво местно производство, малък бизнес".

#село #големи градове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай