Граждани на протест, искат оставки в МОСВ

Граждани на протест, искат оставки в МОСВ
Според протестиращите Караджова и екипът й носят отговорност за издадените незаконни комплексни разрешителни за разширяване на производствата на различни компании, заради които е отровено цялото Средногорие. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С искания за оставка на цялото ръководство на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и промяна в курса на политиката на министерството излязоха на протест представители на инициативни комитети и екологични организации от Средногорието.

Събралите се сутринта в сряда пред сградата на МОСВ около 100 души призоваха за реално вкарване на гражданите и гражданските организации в създаването на политиката на министерството, информира БГНЕС.

Мотото на протеста е „Три години корупция, конфликт на интереси и пропиляване на евросредства в екологичната администрация“, а освен скандиранията „Оставка!“ се чуваше и песента „Хубава си моя горо“ в изпълнение на протестиращите.

Предстои в министерството да бъде внесено писмо с исканията на активистите, като сред тях освен отстраняване на ръководството е и искането то да бъде разследвано за участие в корупционни схеми.

Според непартийните организации екипът на министър Нона Караджова е причина за поредното дело от ЕК срещу България заради несвоевременното транспониране на директива на ЕП и на Съвета от 2008 г. за отпадъците.

„Макар че техният близък приятел Ботьо Табаков – собственик на няколко консултантски фирми и член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“, получи за консултации по промените на Закона за околната среда 82 хил. лв. без ДДС пари на данъкоплатците. Санкциите, за които ЕК настоява, са 15 хил. евро на ден“, припомнят екологичните организации.

Сред грубите закононарушения на МОСВ са разрешения за пропиляване на европейски средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 за проекти, срещу които има явни граждански недоволства.

Според протестиращите Караджова и екипът й носят отговорност и за издадените незаконни комплексни разрешителни за разширяване на производствата на компаниите „Аурубис“, „Елаците мед“, „Дънди Прешъс Металс“, „Геотехмин“ и други, заради които е отровено цялото Средногорие.

Според протестиращите липсата на достатъчен контрол от МОСВ позволи изсичането на парковете в Ямбол и Сандански с европейски средства, замърсяването на реките Марица, Тунджа, Янтра, Тополница, Трескавец, Искър, Дунав от изпусканите от заводските канализации тежки метали, отравянето на въздуха в Златица, Челопеч, Пирдоп и други населени места в България.

#министър на околната среда #Нона Караджова #боклук #замърсяване #реки #Министерство на околната среда и водите #МОСВ #протест #оставки #„Елаците мед" #ЕК #ЕП #Европейска комисия #Европейски парламент #Оперативна програма „Околна среда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"