Британският посланик в София: Санкционираните не могат да изнасят авоарите си и от офшорните ни зони

Британският посланик в София: Санкционираните не могат да изнасят авоарите си и от офшорните ни зони
Кадър: БНТ
A A+ A++ A

"Глобалният антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство е нашият еквивалент на закона "Магнитски", заяви пред БНР посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън. По думите му "трябва да се укрепи способността на България да се предпазва от корупция".

"Обединеното кралство е и продължава да бъде място, което е отворено към целия свят за търговия и инвестиции. Ние сме един от водещите финансови центрове на света за всеки, който няма какво да крие. Но ако сте замесени в тежка корупция, особено ако сте посочени като лице в този режим, няма да имате право да посещавате нашата страна, не може да пътувате дори транзитно, нито можете да търгувате с британски организации и фирми. Това са последиците от мерките."

Мерките са сериозни, увери дипломатът.

"Тези лица не ги искаме в Обединеното кралство. Ние не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и до нашите отвъдморски територии."

Направен е много внимателен преглед на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия списък "Магнитски". Установено е било, че "лицата са замесени в тежка корупция – било то чрез подкупи, злоупотреба с обществени средства", уточни Роб Диксън в предаването "Хоризонт до обед" и определи проверката на наличните доказателства като "много мащабна".

Според Диксън по този начин се отправя "един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията".

"Корупцията по цял свят лишава хората от така нужните им финансови средства. Тези лица са престъпили прага на допустимостта, затова предприемаме действия да опазим нашата финансова система", изтъкна британският посланик у нас.

Запитан има ли други граждани на ЕС, санкционирани от Великобритания, Роб Диксън отговори, че "това не са санкции срещу държави, не са мерки срещу България", както и че "важното в случая не е гражданството на тези лица, а доказателствата".

"Тази стъпка ние не предприемаме лековерно. Тези мерки не са насочени срещу България. Те имат за цел да не допускаме тези лица до нашата финансова система, за да се предпазим."

Как корупцията в една малка страна от ЕС, от който Великобритания вече не е част, може да застраши сигурността на партньорите и на самото Обединено кралство?

"Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му много необходими. Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена намеса. Ето защо в дух на приятелство и съюзничество предприемаме тези действия. Бъдещето на България е важно и за нас. (…) Глобалните престъпни мрежи, намеса от враждебни държави – всички тези неща са от значение за бъдещето на България. Искаме да подкрепим нашите общи интереси, но и да опазим българите от последиците на корупцията", коментира Н. Пр. Роб Диксън.

#Роб Диксън #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"