Проф. Янко Янев: Не мога да кажа, че Русия корумпира ядрената ни енергетика

Проф. Янко Янев: Не мога да кажа, че Русия корумпира ядрената ни енергетика
АЕЦ „Козлодуй“
A A+ A++ A

В ядрената енергетика е заключена националната сигурност на България за следващите 20 години. Това заяви пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика. Той е автор на повече от 150 научни публикации, член е на Американското ядрено дружество и на Европейското ядрено дружество.

„АЕЦ „Козлодуй“ винаги е бил обект на интерес от гледна точка на определени практики. Няма да ги наричам корупционни, но колко пъти е бил сменян директора на централата за последните десет години. Или нямаме мениджъри, а това е опасно, или там играят други интереси. Това е най-големият наш енергиен обект. АЕЦ „Козлодуй“ борави с много сериозни суми, закупува и ядрено гориво. Очевиден е интересът да се партнира на този голям енергиен обект. Нещата не са толкова прости“.

Професорът каза в предаването „12+3“, че няма конкретен отговор защо в списъка със санкционирани по „Магнитски“ присъстват директори на АЕЦ „Козлодуй“.

Ние сме сред 30-те държави, които имат достъп до ядрена технология.

Не мога да кажа, че Русия корумпира ядрената ни енергетика, заяви професорът.

„Ние работим 45 години с тях и сме получили този тип ядрена технология. Това е нещо, което се опитваме днес да разрушим по чисто политически причини. Политиците нарочват Русия и се опитват да прекъснат всички връзки-с генералния конструктор, с проектантите на атомната централа, с доставчиците на резервни части и с всички интелектуални и научно-технически връзки. Това граничи с опит да се разруши безопасността на централата. Трябва ли да наложим санкции и да не взимаме резервни части от Русия?“

Не защитавам Русия и руската ядрена технология, посочи той.

„Защитавам България. Не съм путинист. Трябва да знаем при какви условия можем да експлоатираме АЕЦ „Козлодуй“ безопасно. Това са 40% от електричеството на България. Представете си, ако те изчезнат, защото нямаме някаква резервна част. Несериозно е“.

Президентът Радев направи нещо важно и правилно-каза в Брюксел, че трябва да поддържаме централата си, смята професор Янев.

„Радев не защитава Русия, а българския национален интерес-така, както Орбан защитава унгарския интерес. Ние сме такава малка част от интересите на Русия ,че ако не ни доставят гориво и резервни части, само ние ще страдаме. Смешно е, че интересът на Путин е доставката на гориво“.

#АЕЦ „Козлодуй“ #корупция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино