Скокът в цената на тока през 2013 г. е хипотеза, обяви Добрев

Скокът в цената на тока през 2013 г. е хипотеза, обяви Добрев
Увеличението на цената на тока с 3% от 1 юли 2013 г. е хипотеза, заяви икономическият министър Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличението на цената на тока с 3% от 1 юли 2013 г. е хипотеза, заяви икономическият министър Делян Добрев.

Министърът обясни, че според изказването на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от вторник прогнозираният ръст в цената на тока бил изчислен, в случай че отпадне въведената такса за достъп до електрическата мрежа за производителите на зелена енергия.

„Справедливо е този, който предизвиква разходи в системата, той да ги плати“, комнетира в сряда Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

На 14 септември 2012 г. по искане на ЕРП-тата регулаторът въведе такса за достъп до електрическата мрежа за ВЕИ производителите с мотива, че производството на зелена енергия предизвиква значителни разходи по техническото управление и диспечиране на мрежата.

Оттогава производителите на енергия от ВЕИ организираха многократни протести срещу високата цена за достъп до електрическата мрежа.

Производителите обвиняват ДКЕВР в дискриминация, тъй като никоя друга технология за производство на ток (като АЕЦ и ТЕЦ) не заплаща такава цена, твърдят от Българската фотоволтаична асоциация.

Във вторник Ангел Семерджиев отново отбеляза, че временната такса за достъп до мрежата, която регулаторът наложи на ВЕИ производителите, ще стане постоянна. Очаква се обаче, след като се направят необходимите разчети, нейният размер да бъде намален.

„Към днешна дата имаме цена за достъп, която тези производители плащат, и тя покрива разходите, които тяхното включване предизвиква“, обясни в сряда Делян Добрев.

„Всички допълнителни разходи, предизвикани от екстремалното присъединяване на ВЕИ като разходи, ще бъдат понесени от тях и по този начин няма да се прехвърлят на крайните потребители“, поясни от своя страна Ангел Семерджиев.

Цена за достъп ще се определя всяка година и ще бъде определяне от реалните разходи, предизвикани от присъединяването на фотоволтаици, разясни той.

„Създалата се ситуация изисква време и анализ да се оценят тези разходи. Това не е изключение като практика, във всички европейски страни се отчитат повишени разходи в мрежата и се обмислят механизми за конкурирано развитие на ВЕИ, така че да не се повишава цената за крайните потребители“, подчерта още Ангел Семерджиев.

Според председателя на енергийния регулатор достъп до електрическата мрежа трябва да получат само най-добрите технологии, защото само те щели да осигурят намаляване на цената на тока в дългосрочен план.

#Делян Добрев #министър на икономиката #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #ДКЕВР #ток #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »