България и Македония да решат проблемите помежду си, препоръча Фюле

България и Македония да решат проблемите помежду си, препоръча Фюле
Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле даде съвместна пресконференция с българския външен министър Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Македония да разрешат откритите въпроси помежду си в духа на добросъседството и европейските ценности, препоръча еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

„България и Македония имат силни и дълбоки връзки и съм убеден, че двете страни могат да разрешат откритите въпроси помежду си“, заяви Щефан Фюле на съвместна пресконференция с българския външен министър Николай Младенов.

Еврокомисарят приветства факта, че президентите на двете страни са разменили неотдавна писма и че външните министри Младенов и Попоски допринасят за подобряване на отношенията между двете страни.

„Убеден съм, че може да бъде постигнат конструктивен диалог и напредък“, подчерта Щефан Фюле.

Той посочи, че бързият напредък на процеса на интеграция окуражава реформите, подобрява междуетническите отношения и създава благоприятен климат за развитие и засилване на добрите отношения със съседите.

Еврокомисарят по разширяването допълни, че интеграцията на Западните Балкани винаги е била част от решението, а не част от проблема.

„Запазването на инерцията й е най-добрият инструмент за стимулиране на реформите за постигане на стабилност и растеж в съседните на ЕС страни“, заяви той.

Той изтъкна, че интеграцията е еднакво важна за Европейския съюз и неговите държави членки.

„България играе ключова роля в разширяването, благодарение на опита си с успешния си преход и уникалното си географско положение. България може да спечели много от процеса на разширяване и може много да даде особено по отношение на непосредствените й съседи Македония, Сърбия и Турция“, заяви още Щефан Фюле.

По думите му България като държава членка дава важен пример за страните от региона, които се стремят да станат част от Европа и евроатлантическите структури.

#България #Македония #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #Николай Младенов #министър на външните работи #Сърбия #Турция #ЕС #НАТО #Западни Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници