Свети Валентин тази година излиза свръх солено заради инфлацията

Свети Валентин тази година излиза свръх солено заради инфлацията
A A+ A++ A

Денят на Св. Валентин ще изглежда различно тази година след рекордната инфлация, която рязко повиши цените на всичко - от цветята до шоколада и вечерята в ресторант. Това съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Сътресенията по веригите за доставки и руската инвазия в Украйна са довели до това, че британците са платили с рекордните 16,7% повече за хранителни стоки през четирите седмици до 22 януари спрямо същия период на миналата година, сочат данни на фирмата за пазарни проучвания "Кантар" (Kantar).

В резултат, романтичните вечери навън ще струват повече и ресторантите са променили офертите си, за да привлекат клиенти, които са обезпокоени за разходите, които ще направят.

Миналата година британската верига "ПицаЕкспрес" (PizzaExpress) е предложила пълно тристепенно меню с "просеко, коктейл с малина и мимоза, хлебчета във формата на сърца и основно като нашата "Падана" с кремообразно козе сирене и сладък карамелизиран лук".

В рекламата за менюто, което струва 23,95 британски лири (29 долара) на човек, се пита: "Ще събуди ли желанието ви тройно соленият карамелен чийзкейк?".

Тази година "ПицаЕкспрес" рекламира не толкова впечатляващия "любовен пакет" от предястие и "класическа" пица за 15 британски лири, предава dnes.bg.

Според последните данни на Британската статистическа служба храненето в ресторант през декември е струвало с 9,4 на сто повече, отколкото миналата година.

Други разходи, свързани с романтичната вечеря за двама - от цветя и билети за кино до таксита и детегледачки - също са се повишили. Хората са платили с 10,7 на сто повече за шоколади, отколкото миналата година, тъй като компании като "Монделийз" (Mondelez) , "Нестле" (Nestle) и "Линд" (Lindt) са повишили цените.

Супермаркетите в страната се стремят да натрупат печалба и по тази причина са запазили без промяна цените за предложенията си за менюта за Св. Валентин с надеждата да привлекат клиенти от ресторантите.

Веригата "Морисънс" (Morrisons) продава за 15 британски лири пакет от предястие, основно, две гарнитури, напитка и десерт. Всички, сдобили се с такъв пакет, ще получат 1 британска лира отстъпка за 10 свежи червени рози от 11 февруари, обяви търговецът на дребно. Цената на цветята е нараснала с 6,2 на сто във Великобритания през декември.

"Теско" (Tesco), чийто главен изпълнителен директор заяви неотдавна, че потребителите се отказват от храненето извън къщи, е намалил цената на вечеря за двама за Св. Валентин до 12 британски лири, което е спад спрямо 15 лири миналата година - за основно ястие, гарнитура, десерт и питие.

"Сейнсбърис" (Sainsbury's) е сключил споразумение с "Юбър Ийтс" (UberEats), за да предложи на цена от 15 британски лири "извънреден пакет" с тристепенно меню, напитки и подаръци с безплатна доставка в части от Източен Лондон.

"Това е възможност за супермаркетите да продават свои премиум стоки на хора, които обикновено не ги купуват", каза Крис Бекет, шеф на подразделението за проучване на капитала в инвестиционната компания "Килтър чевиът"(Quilter Cheviot). "Това може да доведе до повторни покупки в бъдеще".

Дори по-богатите клиенти ще трябва да плащат повече за вечеря тази година.

Лондонският ресторант "Риц" (Ritz), който е отличен със звезди "Мишлен", се хвали със "спиращи дъха интериори, ефектни гирляндови полилеи и романтични блещукащи светлини, отразяващи се в огледални панели". Той е сложил цена от 395 британски лири на човек за четиристепенно меню за Св. Валентин, което е повишение спрямо 325 британски лири миналата година.

На други места в Европа също се налага подобна тенденция.

Луксозният хотел "Бристол" (Bristol) в Париж предлага за 2190 евро (2338 долара) "съблазнителна оферта", която включва стая за една нощувка, късно напускане, "гастрономическа вечеря за двама", шоколад и бутилка шампанско. Миналата година подобно изживяване е струвало 1090 евро.

"Риц" и "Бристол" не коментираха новината.

#Свети Валентин #високи цени #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"