Президентът изпрати българските антарктици на 21-вата им експедиция

Президентът изпрати българските антарктици на 21-вата им експедиция
Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на 21-вата Антарктическа експедиция, ръководена от проф. д-р Христо Пимпирев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работата на българската Антарктическа експедиция е пример за приноса на страната към науката в световен мащаб, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с антарктиците.

Държавният глава връчи националния флаг на участниците в 21-вата българска Антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев, съобщиха от прессекретариата му.

Български флагове ще бъдат издигнати в базата „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън и на географския Южен полюс при достигането му от изследователите.

Изследванията на българската полярна база в Западна Антарктида и на Българския антарктически институт са с международна значимост, подчерта президентът.

Той поздрави Българския антарктически институт за активната му дейност по поддържане на българската научна база и доброто международно сътрудничество с други научни бази, изследователски институти и световни университети.

„Тази съвместна работа е добър пример за интеграцията на българската наука и нейния принос към науката в световен мащаб“, каза Росен Плевнелиев и допълни, че очаква с интерес резултатите от програмата на експедицията и нейните изследвания в областта на глобалните климатични промени.

Държавният глава пожела успех и на младите български геолози, които тази година ще се присъединят към експедицията, и приветства амбициозната задача на проф. Христо Пимпирев да стане първият българин, стъпил на Южния полюс като член на българска Антарктическа експедиция.

„Това ще бъде поредната стъпка в утвърждаването на българския изследователски дух на ледения континент“, изтъкна президентът.

Участниците в експедицията изказаха благодарност на държавния глава за подкрепата на Президентската институция за българските полярници от 1993 г. насам.

„Страната ни има полярна база и присъствието на България там е една национална кауза, която е надпартийна, и както и Президентството - тя е на всички българи“, каза ръководителят на експедицията проф. Пимпирев. Той отправи покана към държавния глава да посети българската база „Св. Клименти Охридски“ на о-в Ливингстън в удобно за него време.

На церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 присъства и ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Иван Илчев.

„Подкрепата на държавата за проведените досега 20 експедиции е един – за съжаление – от малкото примери за стратегическо мислене на нашите политици“, коментира проф. Иван Илчев.

#проф. Иван Илчев #Антарктида #Южен полюс #проф. Христо Пимпирев #антарктическа експедиция #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници