В МВР започна проверка за санкционираните по закона "Магнитски" ОБЗОР

В МВР започна проверка за санкционираните по закона "Магнитски" ОБЗОР
A A+ A++ A

В МВР започна проверка и обобщаване на цялата оперативна информация за санкционираните по закона "Магнитски". Вицепрезидентът Илияна Йотова не изключва увеличаване на списъка. Несвършената у нас работа е причина за новите санкционирани по закона. Това коментираха и служебният правосъден министър Крум Зарков и служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Вторият списък със санкционирани по глобалния закон "Магнитски" е знак, че несвършеното от институциите у нас трябва да бъде наваксано. Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че обявяването на санкционирани няма да се превърне в система.

"Има сигнали, че този списък ще продължи. Този списък е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата. Няколко народни събрания, последните, трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство. Както виждате, на няколко пъти законопроектите се спънаха в пленарна зала, така че надявам се след изборите едно сериозно, стабилно мнозинство, със стабилно правителство да има първи приоритет приемането на такива закони", заяви Илияна Йотова.

И според служебния правосъден министър законодателните промени в областта на борбата с корупцията са първата и особена важна стъпка.

"Много отдавна трябваше да се приемат мерки. Трябва да се реформира Антикорупционната комисия, трябва да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор, трябва де се гласуват законите по ПВУ, трябва да се изпълнят препоръките на ЕК. това трябва да се направи от 2009 година досега", допълни Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

"Това е за съжаление още един звучен шамар, че страната ни не се движи достатъчно бързо с темата съдебна реформа и по приоритетите върховенство на закона. Външния министър на Великобритания каза, че парите за пътища и болници изчезнаха по неведоми пътища. Корупцията убива и взима от нашето бъдеще", каза Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че започва проверка на всички, посочени във втория списък "Магнитски".

"Възложил съм вече на главния секретар и на всички структури на министерството да бъде проверена цялата налична оперативна информация за тези лица. Всички производства, които са водени или се водят в момента. Да бъде обединена, анализирана, внимателно да бъдат осмислени мотивите, доколкото този път има такива за някои доста ясно изразени. И да се работи във връзка с тези мотиви", заяви Демерджиев.

В обявения списък мотиви за налагането на санкции има спрямо двама бивши министри - финансовият в два кабинета "Борисов" Владислав Горанов и енергийният в кабинетите "Виденов" и "Станишев" Румен Овчаров.

БНТ: Какво означава за България ,когато ключови политически фигури като г-дата Овчаров и Горанов биват санкционират от ключов наш партньор?

Илияна Йотова: Аз предполагам, че те ще намерят начин да се защитят, защото последните няколко дни те казват, че изнесените факти не са верни, така че нека да видим какво ще бъде развитието. Още повече има заявка от нашите правоохранителни и правораздавателни органи да се продължи с още допълнителни доказателства, така че всяка дума в момента е излишна.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че санкциите, които Великобритания налага на Делян Пеевски са следствие от наложените преди близо две години от САЩ санкции по закона "Магнитски" и припомни, че не са обжалвани.

"За две години ние още не видяхме факти по адрес на г-н Пеевски и предвид върховенството на закона, което за нас е основна ценност "Невинен до доказване на противното", г-н Пеевски обжалва административния акт на държавния орган в САЩ", каза още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според вицепремиера Демерджиев действията на оперативните служби в МВР трябва да бъдат такива, че при евентуалното обявяване на следващ списък "Магнитски" срещу санкционираните у нас вече да има наказателни производства.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »