Рекордно висока - 54 години, е средната възраст на българските педагози

Рекордно висока - 54 години, е средната възраст на българските педагози
A A+ A++ A

Младите учители до 35 годишна възраст в България са само 15,2 на сто, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година, алармират от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", информира БНР.

"Рекордно висока – 54 години, е средната възраст на българските педагози. Тя е с 10 години над средната възраст на колегите им в Европа. У нас едва 6,5% от учителите са до 29 години, като тези данни са устойчиви за последните 5 години", информират от синдикат "Образование".

Какви са причините разкрива Юлиян Петров, председател на синдиката: "Статутът на учителите и заплащането, огромната бумащина в системата, доверието и подкрепата към младите учители - дефицитът от наставничество, липсата на партниране от страна на родители - това са първите неща, които много сериозно отблъскват младите учители".

Недостигът на млади учители в София и някои големи градове е безспорен, а в по-малките населени места заради бруталната безработица този недостиг е по-малко осезаем, пишат от синдиката до медиите. Възможните решения на проблема:

"Повишаване на финансовия и обществения рейтинг и статута на младите учители, подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система, нулева толерантност към родители, които не партнират на образователните институции", посочи Юлиян Петров.

#учител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"