Обвиниха в расизъм швейцарско списание за снимка на ромче

Обвиниха в расизъм швейцарско списание за снимка на ромче
Седмичникът бил виновен в изопачаване и дискриминация заради публикувана снимка на корицата със заглавие „Ромите идат: набези в Швейцария“.
A A+ A++ A

Швейцарската служба за надзор на медиите уважи жалба срещу списание, което използва снимка на размахващо пистолет ромско момче за илюстриране на статия, в която се говори за заплахи от цигански банди.

Съветът на швейцарската преса заяви, че седмичникът „Велтвохе“ (Weltwoche) от Цюрих е виновен в изопачаване и дискриминация заради публикувана снимка на корицата със заглавие „Ромите идат: набези в Швейцария“, съобщи Асошиейтед прес, на която се позова и БТА.

Снимката е направена през 2008 г. от италианския фотограф Ливио Манчини. Тя всъщност показва момче с пистолет играчка на сметище в Косово.

Европейски организации на ромите и синтите осъдиха корицата и заявиха, че тя може да подхрани предразсъдъците срещу членове на тези две етнически общности, наричани също цигани, отбелязва АП.

Решението на швейцарския медиен надзорен орган няма наказателна тежест освен публичното порицание. Списанието не коментира решението.

#Цюрих #Косово #расизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »