БСП иска Янев да разследва Столична община, не само Тройната коалиция

БСП иска Янев да разследва Столична община, не само Тройната коалиция
Жельо Бойчев представи сигнал, базиран на доклада на Сметната палата, в който се констатират нарушения, пропуски и злоупотреби при провеждането на обществени поръчки в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от БСП прибягват до комисията „Янев“ за разследване на нарушения, свързани с обществени поръчки в Столична община.

Председателят на групата общински съветници от БСП Жельо Бойчев настоява комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта да разследва как Столична община се разпорежда с парите на софиянци, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Комисията „Янев“ има за цел приоритетно да разследва евентуални нарушения около проекта АЕЦ „Белене“.

Председателят й Яне Янев обаче разкри в сряда, че по време на управлението на Тройната коалиция, в която БСП имаха основно участие, е съществувала „паралелна държава“, която се е „управлявала като консорциум“.

„Р. Овч. е бил истинският министър-председател. Станишев е бил един дечко, който са го правили на три и половина“, заяви по-рано Яне Янев и обеща скоро да разкрие още фрапиращи корупционни практики именно от този период.

От БСП обаче се обръщат към неговата комисия с настояване да разследва случаи с бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов, както и обществените поръчки в транспорта.

Жельо Бойчев представи сигнал, базиран на доклада на Сметната палата, в който се констатират нарушения, пропуски и злоупотреби при провеждането на обществени поръчки в София.

Общинският съветник от БСП даде пример с обществена поръчка, при която е постъпила само една оферта – тя е на фирмата „Аксиор“, която е свързана с кръга на Андрей Иванов.

Председателят на групата съветници от БСП настоя да бъде разгледан и сигналът за далаверите в транспорта в София, като изтъкна, че „транспортът продължава да бъде черна дупка“.

Общинският съветник Борис Цветков отбеляза, че през последните години Столична община изразходва стотици милиони за детските градини и ясли, но недостигът на места в тези заведения е голямо.

Цветков внася конкретни документи за нарушения при строителството и ремонта на детски градини и училища.

„Само при проверки на пет районни кметове на ГЕРБ са доказани щети за над 2 млн. лв.“, подчерта той и напомни за протеста на майките.

„Каква е гаранцията, че исканите от ГЕРБ 30 млн. лв. няма да отидат за същите съмнителни корупционни схеми на кметове на ГЕРБ и на приближени до властта фирми?“, попита Борис Цветков.

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев внася сигнал за имотите на Андрей Иванов.

„Това е сигнал, подаден от Яне Янев и след като самият той е подал сигнала, да го разгледа“, каза депутатът.

Мая Манолова отбеляза, че в комисията представителите на ГЕРБ и самият Яне Янев отказват да разглеждат сигнали, които се отнасят до корупцията на днешния ден.

„Ще продължим да настояваме да се разгледат фрапиращите данни, които представяме пред вас. Ако продължава тенденцията всеки сигнал, внесен от Коалиция за България, да се отхвърля със смешни аргументи, ще преосмислим участието си в тази комисия и ще създадем алтернативна, която да разобличава корупцията по високите етажи“, категорична беше Мая Манолова.

#депутат от БСП #Мая Манолова #Антон Кутев #Яне Янев #Андрей Иванов #обществени поръчки #Тройна коалиция #Жельо Бойчев #БСП #СО #СОС #Столичен общински съвет #Столична община #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"