Турция предлага помощ на ЕС за стабилизиране на еврото

Турция предлага помощ на ЕС за стабилизиране на еврото
Пристигайки на посещение в Берлин, премиерът Ердоган заяви, че Турция ще стане пълноправен член на общността още преди планираната за това 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция предлага помощ на Европейския съюз за стабилизиране на еврото.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Германия, ще разговаря по темата с германския канцлер Ангела Меркел, предаде БНР.

Турският премиер поиска ЕС да спре да бави преговорите на страната му за членство. Пристигайки на посещение в Берлин, той заяви, че Турция ще стане пълноправен член на общността още преди планираната за това 2023 г.

На практика през последните 2 години цари пълно затишие в преговорите за европейско членство на Турция. Това е една от болните теми, които Реджеп Тайип Ердоган смята да повдигне по време на разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин във вторник.

Той обаче не посочи дали Анкара има решение за основния проблем, спъващ членството й – непризнаването на Кипър.

Разговорите ще бъдат доминирани обаче от друга наболяла тема – безредиците в Сирия и напливът от сирийски бежанци към Турция. Германия е готова да даде 50 млн. евро за подпомагане на бежанците, но смята, че е най-добре те да останат в региона.

Визитата на турския премиер бе отбелязана и с откриването на най-голямото турско посолство в чужбина. Прерязвайки лентата на новата мисия в Берлин, Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че това е символ за голямото значение за Германия на страната му.

#Турция #ЕС #Германия #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Сирия #бежанци #членство в ЕС #Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници