ISW: Путин не желае риска от пряк конфликт с НАТО

ISW: Путин не желае риска от пряк конфликт с НАТО
УНИАН
A A+ A++ A

Руските сили нанесоха още една масивна серия от удари с ракети и безпилотни самолети в Украйна на 10 февруари. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли над 100 ракети срещу критична и гражданска инфраструктура в цяла Украйна, включително ракети С-300 земя-въздух в режим на наземна атака и крилати ракети Х-101/Х-55 и Калибър-28 с въздушно и морско базиране.

Украинският генерален щаб отбеляза, че руските сили са изстреляли седем дрона от типа "Шахед" и че украинската ПВО е прихванала 61 от крилатите ракети. Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат отбеляза, че руските сили са ударили Харковска област с ракети С-300 от посоката на Белгородска област и Токмак, Запорожка област.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руските блогъри твърдят, че ударите са засегнали енергийната инфраструктура в Киевска, Хмелницки, Днепропетровска, Павлоградска, Виницкая, Запорожка, Одеска, Николаевска, Полтавска, Житомирска, Кировоградска и Харковска области.

Руските твърдения обаче са преувеличени в сравнение с официалните украински изявления, а руските сили продължават да изразходват вече ограничени запаси от прецизни боеприпаси за такива удари.

Няма съществени промени по фронтовата линия: руските сили продължават да атакуват северозападно от Сватово и Кременна (Луганска област), край Бахмут и в западната част на Донецка област. Съобщава се за спорадични боеве в Запорожка област.

Прелитането на руски ракети над територията на НАТО е малко вероятно да предизвика ескалация и ISW продължава да твърди с голяма увереност, че руският президент Владимир Путин не желае да рискува пряк конфликт с НАТО. Руските сили са изстреляли две крилати ракети от Черно море, които според съобщенията са пресекли румънското и молдовското въздушно пространство, преди да навлязат в украинското въздушно пространство.

Продължаващата кампания на Русия от ракетни удари ще създаде периферни рискове извън Украйна, като тези прелитания или риска от инциденти с противовъздушната отбрана - както в Полша на 15 ноември 2022 г. Въпреки това ISW счита, че НАТО и отделните държави-членки имат пълен контрол върху своите отговори и степента, до която избира да ескалира в отговор на случайни или умишлени руски прелитания или други провокации.

Последните кадри от неуспешен руски щурм край Въгледар, Донецка област доведоха до критики към руското военно ръководство. Руски военни блогъри твърдят, че същите руски командири, които са ръководили силно изтощителните атаки на 155-та морска пехотна бригада на Павливка (близо до Въгледар) през ноември 2022 г., са отговорни за усилията за превземане на Въгледар, и твърдят, че видеото илюстрира, че тези командири продължават да правят същите скъпи грешки.

Един руски блогър изрично заяви, че командващият Източната групировка на войските генерал-лейтенант Рустам Муратов е отговорен за руските тактически провали около Въгледар. Друг блогър призова за публични процеси срещу високопоставени офицери, които многократно се провалят на бойното поле и твърди, че руските сили ще продължат да повтарят същите грешки.

Кадрите показват, че тези руски сили се ангажират с изключително нефункционални тактики, които са много по-показателни за факта, че 155-та морска пехотна бригада вероятно се състои от лошо обучен мобилизиран персонал, отколкото от лошо командване.

Руските власти ограничават международното движение в и извън Русия, вероятно за да подкрепят текущите мерки за криптомобилизация. Държавната дума на Русия прие закон на 9 февруари, който изисква всички камиони и товарни камиони, пътуващи между Русия и други държави, да кандидатстват за определен период от време за преминаване на границата, считано от 1 септември 2023 г.

Предишна версия на този законопроект изискваше всички превозни средства, които искат да пресекат границата, да кандидатстват за времеви интервал преди време, но според съобщенията Държавната дума коригира законопроекта след обществено несъгласие.

Сибирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода съобщи, че руските власти ще внедрят софтуер за лицево разпознаване на девет гранични контролно-пропускателни пункта с Китай, Казахстан, Полша и Литва, за да сравнят преминаващите границата със съществуващите биометрични бази данни.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан обяви на 8 февруари, че увеличава изискванията за документи за чужденци за получаване на разрешения за пребиваване, което може да принуди руснаците без подходящи документи, които остават в Казахстан, да се върнат в Русия.

Казахстанското министерство на вътрешните работи твърди, че е приложило тази мярка, за да се справи с мигрантите, регистрирани под фалшиви адреси, но Казахстан може да е приложил тази мярка по нареждане на руските власти. На 17 януари Казахстан премахна вратичка в законодателството, която позволяваше на руснаците да останат в Казахстан за неопределено време.

Тези мерки е малко вероятно да подкрепят втора вълна на мобилизация, като се има предвид времевата близост до руската пролетна военна служба, която ще започне на 1 април 2023 г.

Руските власти продължават репресиите срещу антимобилизаторите. Независимият руски опозиционен медийна медия "Медиазона" съобщи на 10 февруари, че руското Министерство на вътрешните работи е поставило ръководителя на движението "Свободна Бурятия" Александра Гармажапова в руския федерален списък за наблюдение по неуточнени обвинения, които според Гармажапова вероятно включват разпространение на фалшива информация за руската армия.

Руските официални лица и окупационните власти засилват мерките за интегриране на децата в окупираните от Русия територии на Украйна чрез използването на финансирани от правителството организации на гражданското общество. Украинският център за съпротива съобщи на 10 февруари, че руски служители са наредили на окупационните власти да увеличат броя на украинските деца в проруските младежки групи.

Центърът заяви, че окупационният министър на младежката политика на Запорожка област Антон Тицки е лично отговорен за набирането на деца да се присъединят към организациите, отбелязвайки, че Тицки настоява директорите на училища в окупираните територии да провеждат кампании за кандидатстване на деца в местни организации на псевдо-младежки движения, включително "Юг Младежи", "Ние сме заедно", "Доброволци на победата" и "Движение на първите".

Центърът заяви, че руските окупационни власти изискват от местните образователни институции да прилагат програмите и принуждават студентите да участват в проруските младежки движения под заплахи, че ще получат неопределени наказания, ако откажат.

Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай заяви на 10 февруари, че руските окупационни власти вече позволяват на про-ЛНР правителствени кампании да работят в училищата.

Хайдай заяви, че руските окупационни власти са представили "Проекта за ново училище" в училищата в град Луганск, подчертавайки, че организацията ще изложи учениците на руската военна пропаганда. Руските окупационни власти са провели семинар за обучение на студенти как да използват безпилотни летателни апарати (БЛА) в град Луганск.

Отделя се и внимание на беларуското участие в бойните действия.

Беларуски маневрени елементи продължават провеждането на учения в Беларус. Беларуското министерство на отбраната (МО) съобщи, че на 10 февруари роти от 103-та отделна гвардейска въздушно-десантна бригада са завършили тактически ротни учения на полигона Лосивидо във Витебска област. МО съобщи по-рано на 7 и 8 февруари, че роти са провели учения със същото описание в Брестка област.

Не е ясно дали няколко роти от 103-та отделна гвардейска въздушнодесантна бригада са провели многократни учения както в Брестка, така и в Витебска област в подобен период от време, или МО е отчело погрешно дейността. В тези учения може да са участвали руски десантни елементи.

На 10 февруари неуточнени части на Беларуската отделна механизирана бригада изпълняваха задачи по привеждане в бойна готовност в неуточнено място.

Елементи на беларуската 51-ва гвардейска артилерийска бригада проведоха учения с бойна стрелба на полигона Осиповичски в Могильов, Беларус, на 10 февруари.

Източник: News.bg


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »