Шоколад за здраве

Шоколад за здраве
A A+ A++ A

Нови проучвания покзват, че шоколадът е полезен за здравето. Обобщени са резултатите от седем изследвания, включващи над 100 000 участници. Изследователите са категорични – яденето на шоколад предпазва от сърдечни заболявания и инфаркт.

Не е често срещано явление вкусната храна да е позлезна за здравето ни. Конкретно за случая с шоколада – колкото е по-тъмен, толкова е по-полезен.

На провелия се през август тази година Европейски конгрес по кардиология  в Париж стана ясно, че консумиращите редовно шоколад имат с цели 29% по-нисък риск от инфаркт и 37% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не консумират шоколад редовно.

В едно от седемте изследвания, проведено в Япония, е търсен протективният ефект на шоколада срещу развитието на диабет. Резултатите са категорични – любителите на шоколада имат 31% по-малък риск от развитие на диабет.

Обобщените данни показват, че консумацията на шоколад редуцира риска от поява на кардиометаболитни заболявания.

Учените споделят, че все още не им е известен механизмът, по който шоколадът ни пази.

Известно е, че в какаото има голямо количество на полифеноли, които понижават съсирваемостта на кръвта, кръвното налягане и нивото на свободния холестерол в кръвта. В шоколада се съдържат антиоксиданти и вещества с противовъзпалителен ефект, които могат да понижат инсулиновата резистентност, наличието на която предизвиква диабет.

Поредица от проучвания са необходими, за да се разбере на какво точно се дължат благоприятните ефекти на шоколада.

Изследователите ни подсещат, че преди да се втурнем да ядем шоколад, е добре да си припомним, че повечето шоколадови специалитети съдържат много голямо количество захар и мазнини, които могат да доведат до развитието на същите здравословни проблеми, които шоколадът може да „излекува“. За това препоръчват да избираме продукти с високо съдържание на какао и ниско на мазнини и захар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници