Румъния опроверга информацията за руски ракети, прелетели през въздушното й пространство

Румъния опроверга информацията за руски ракети, прелетели през въздушното й пространство
A A+ A++ A

Румъния опроверга информацията на украинските власти, че руски ракети са преминали през въздушното й пространство. Имало е обаче прелитане през територията на Молдова в поредния ден на масирани руски ракетни атаки срещу енергийни обекти в цяла Украйна. Продължават и сраженията в Донбас.

Две руски крилати ракети „Калибър“, изстреляни по украинска територия, са преминали през въздушното пространство на Молдова и на Румъния, която е член на НАТО, заявиха властите в Киев. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че са изстреляни най-малко 70 ракети срещу страната, от които над 60 са свалени:

"Няколко руски ракети прелетяха през въздушното пространство на Молдова и Румъния. Тези ракети са предизвикателство за НАТО и колективната сигурност. Това е терор, който може и трябва да бъде спрян".

От Букурещ отрекоха руски ракети да са навлизали на румънска територия и подчертаха, най-близката точка на прелитане е на 35 километра от границата.

Властите в Кишинев потвърдиха, че е имало нарушаване на молдовското въздушно пространство и връчиха протестна нота на руския посланик в Кишинев.

При обстрела с ракети и дронове сутринта Русия е поразила енергийни мощности в шест украински региона, което е довело да извънредни спирания на тока на много места. От Киев следобед съобщиха за нова въздушна тревога в цялата страна.

От руска страна твърдят, че военните им са укрепили позициите си на север от Бахмут, прекъсвайки важен украински коридор за доставки, и в Угледар, където провеждат офанзива.

#Румъния #руски ракети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »