Българи се стичат в Одрин с дарения за пострадалите, вместо на пазар

Българи се стичат в Одрин с дарения за пострадалите, вместо на пазар
A A+ A++ A

Много граждани от България пристигат тези дни в пограничния град Одрин със собствен превоз, за да направят дарения за пострадалите от земетресенията в Южна Турция.

Преди това валийството (областното управление) в Одрин обяви кампания за набиране на помощи за пострадалите.

Първи се отзоваха комшиите от съседна България. Вместо да пазаруват, сега те идват, за да дарят помощи за пострадалите от земетресенията. Даренията се събират в спортната зала Мимар Синан в града, съобщава сайтът Хаберлер, цитиран от БТА.

Даренията са главно завивки, одеяла, дрехи, храни, хигиенни препарати. Предават ги на служителите от областната Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации ,които организират приемането и доставянето им по-нататък.

"Една нашенска поговорка казва, че "един съсед има нужда от друг съсед, дори за най-малките неща". Ние сме най-близки комшии, имаме близки от двете страни на границата. Ето защо преживяваме нещастието като наше. С даренията, които направихме, искаме да покажем, че болката на пострадалите е и наша болка, че трябва да си помагаме. Сигурна съм, че и комшиите от Турция биха се отзовали със същата готовност, когато има пострадали в България”, сподели Меляхат от Кърджали, която пристигнала днес в Одрин със съпруга и 18-годишния си син.

По информация на одринските власти от България в Одрин са пристигнали 14 688 броя одеяла, два генератора, 77 броя отоплителни уреди, 119 тона храни и 51 тона дрехи, събрани при съвместна кампания на турското посолство в София и Движението за права и свободи.

А на банковата сметка, обявена от турското посолство в София, са постъпили 440 хиляди евро от фирми, организации и граждани от България, които ще бъдат преведени към Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

#Одрин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"