Страшно е! Броят на загиналите от земетресенията в Турция и Сирия нарасна на 19 000! 4-ден дирят оцелели (ОБЗОР, ВИДЕО)

Страшно е! Броят  на загиналите от земетресенията в Турция и Сирия нарасна на 19 000! 4-ден дирят оцелели (ОБЗОР, ВИДЕО)
Стоп кадър/Sky News
A A+ A++ A

Броят на жертвите от земетресенията в Южна Турция е нараснал на 16 170 души в десетте засегнати турски окръга, а ранените са 64 194, показват най-новите официални данни, представени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Общо 6444 сгради са се срутили при земетресенията в понеделник, като най-силните бяха с магнитуд 7,7 и 7,6, каза още Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

В района са регистрирани и 1300 вторични труса, като от тях три са били с магнитуд над 6 по Рихтер, 24 - с магнитуд между 5 и 6, а 325 с магнитуд над 4.

От сирийската страна на границата се съобщава за най-малко 3100 загинали и повече от 5000 ранени както в районите под контрола на правителството, така и в контролираните от бунтовниците територии, предаде Асошиейтед прес. По данни на сирийската служба за гражданска защита, цитирани от Ройтерс, броят на убитите в намиращата се под контрола на бунтовниците Северозападна Сирия е най-малко 1930 души. Ранените надвишават 2950 души, съобщи още Сирийската гражданска защита в Туитър.

Равносметката от турските земетресения е най-тежката в човешки загуби в световен мащаб след земетресението в Япония през 2011 г., последвано от цунами, довело до смъртта на 20 хиляди души.

Същевременно продължават дейностите по разчистване на руините и изваждане на заклещените под тях хора.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че близо 6500 чуждестранни спасители от 56 държави работят на терен в Южна Турция. Той посочи, че Турция е получила предложения за помощ от общо 95 страни и 16 международни организации. Екипи от още 19 държави ще пристигнат в страната ни до 24 часа, добави Чавушоглу, цитиран от БТА.

А хиляди спасители и доброволци четвърти ден се борят с зимнто време и минусовите температури, в опит да достигнат до оцелели под развалините в Турция и Сирия. Десетки страни продължават да изпращат помощи и дарения, за да облекчат страданията на останалите без покрив.

Потвърдена е смъртта на българин с двойно гражданство. А близките на родената в ардинското село Бели извор Айлин, затрупана под дома си в Турция, се надяват на чудо.

Зиндар е доброволец от Диарбекир. Пропътувал 300 километра до Пазарджък, за да раздава храна. Има и друг мотив.

„Един мой приятел е в неизвестност в града. Не знам дали е добре или е мъртъв”, разказа Зиндар.

Според друг от доброволците - Юсеин, в първите няколко часа след мощния трус Пазарджък бил парализиран.

„Пристигнах тук преди три дни. Дотогава хората в града бяха напълно сами, никой не беше до тях”, казва Юсеин. Разказва, че вчера започнали спасителни акции с кучета.

Откриха тялото на издирвания български гражданин в Искендерун

„Докараха кучета. И те трябваше да разберат има ли под отломките живи хора. Казаха ни, че кучетата не намират следа”, каза Юсеин.

На помощ в града са и пожарникари от област Кале. Под една от сградите открили телата на 12 души.

„Тук гледката беше много страшна, имаше и деца под отломките", разказа Денис Чавдар, пожарникар от окръг Кале.

А за оцелелите, но останали без дом, се грижат властите. В 08:00 часа местно време в Пазарджък пристигнаха камиони с правителствена помощ. Те са натоварени с най-необходимото - храна и вода за пострадалите. Водата се транспортира до палатковите лагери. Един от най-големите в региона е разположен в Нурдаъ.

Екипът на NOVA се срещна със Селяха и семейството й, докато опитват да се стоплят.

„Условията са много лоши тук, изключителни лоши. Семейството ми е 5-членно, три от дъщерите ми са женени. Всички сме в една палатка”, заяви Селяха.

Но най-тежко им е през ледените нощи.

„Вечер палим печката, влизаме всички в палатката и се покриваме с одеяла през глава”, разказва Селяха.

Междувременно събарянето на сградите, които представляват заплаха за населението вече започна.

#Турция #Сирия #земетресения #жертви #ранени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"