75% от европейците биха преизбрали Обама

75% от европейците биха преизбрали Обама
В някои европейски страни, като Франция и Германия, президентът на САЩ се ползва с подкрепата на 90% от анкетираните. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ако трябваше да избират кой да бъде следващият президент на САЩ, мнозинството от европейците биха преизбрали действащия държавен глава Барак Обама, сочи социологическо проучване на авторитетната организация „Джърман маршал фънд“ (German Marshall Fund).

Общо за държавите в Европа американският президент получава 75% одобрение, срещу едва 8 на сто за претендента за поста му – републиканеца Мит Ромни.

При това в някои европейски страни, като Франция и Германия, президентът на САЩ се ползва с подкрепата на 90% от анкетираните, предаде Би Ти Ви.

Подкрепата за Барак Обама отчита спад с 12 пункта спрямо 2009 г., когато зае поста, но въпреки това остава на най-високото ниво за американски президент в Европа – 71% от анкетираните европейци одобряват начина, по който той води външната политика на САЩ, докато повечето държавни и правителствени ръководители в ЕС предпочитат да запазват мълчание по въпроса.

Международните наблюдатели посочват, че четири години след връхлитането на „Обамамания“ в Европа одобрението за американския държавен глава запазва стабилни позиции.

Европейците отчитат като негов актив края на войната в Ирак и реформата в здравеопазването, докато повечето смятат за пасив неспособността му да доведе до напредък израело-палестинския диалог и да закрие базата в Гуантанамо.

Анализаторите от „Джърман маршал фънд“ допълват, че подкрепата за Мит Ромни, смятан по-рано за умерен консерватор, отчита толкова ниски резултати заради втвърдяването на реториката на републиканеца по редица въпроси, което го доближава в представите на европейците повече до Джордж Буш-младши – крайно непопулярен в Европа.

#САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Мит Ромни #Европа #Франция #Германия #Джърман маршал фънд #Ирак #Гуантанамо #Джордж Буш-младши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници