Клонирането на хора е близо: „Резервни органи“ ще направят безсмъртието постижимо

Клонирането на хора е близо: „Резервни органи“ ще направят безсмъртието постижимо
A A+ A++ A

Безсмъртието може би все още е неосъществима мечта, въпреки че изследователите са направили огромни крачки към неуловимата цел на терапиите срещу стареене. Но един експерт в тази област смята, че бихме могли да го постигнем - или поне да удължим човешкия живот отвъд сегашните биологични граници - без чудодейно хапче или инжекция. Д-р Алекс Жаворонков, ръководител на базираната в Хонконг биотехнологична компания “Insilico Medicine“, казва, че човешките клонинги биха могли да осигурят на хората "резервни" жизненоважни органи, които да бъдат трансплантирани при необходимост, за да се удължи животът им, предаде „Дейли мейл“.

Животни - най-вече овцата Доли през 1996 г. - вече са били клонирани като част от научни експерименти за разработване на генетично модифицирани животни. Растенията се клонират от хиляди години, за да се гарантира, че се отглеждат тези с най-добри характеристики.

Учените смятат, че същото е теоретично възможно и при хората.

Д-р Жаворонков, чиято фирма разработва лекарства за лечение на заболявания, свързани с възрастта, вярва, че техниката ще стане достъпна за хората в рамките на живота на днешните най-млади поколения. Тя ще осигурява "резервни" жизненоважни органи, като сърце, черен дроб или бели дробове за болни хора, които ще бъдат взети от техен клонинг и трансплантирани в тялото им.

Въпреки това идеята за човешки клонинги, които според д-р Жаворонков в крайна сметка ще станат толкова достъпни, колкото колата или iPhone, е изключително противоречива. Това се дължи на научните трудности, като например високия процент на смъртност и деформации сред клонингите. Съществуват и етични проблеми, свързани със създаването на човек, генетично идентичен с друг човек, който съществува в момента или е съществувал преди. Според Националния институт за изследване на човешкия геном в САЩ това би могло да влезе в противоречие с дългогодишните религиозни и обществени ценности за човешкото достойнство и да наруши принципите на индивидуалната свобода, идентичност и автономност.

Но д-р Жаворонков, който е роден в Латвия, но сега работи в Обединените арабски емирства, смята, че създаването на "много" клонинги на хора е най-вероятният метод за увеличаване на продължителността на живота сред хората.

„Според мен клонирането е единственият начин да се направи драматичен скок в удължаването на живота и да се превърне дълголетието в инженерен проблем. Учените ще трябва да разработят начин за успешно клониране на хора и за деактивиране на когнитивните им функции, така че да могат да бъдат използвани само за органи“, отбелязва той.
Д-р Жаворонков казва още: "Ако някой измисли начин да заобиколи етичните и регулаторните проблеми, технологията ще бъде достъпна за малцина избрани в началото. Но както при iPhone или автомобилите, тя не би трябвало да е твърде скъпа и може би ще можете да се сдобивате с нов орган от време на време като обикновен потребител. Ще разполагате с резервни органи за много дълъг период от време“.

Жаворонков предполага, че те ще се съхраняват в специализирани лаборатории. Ако човек е засегнат от болест, например бъбречно заболяване, той ще получи здравия орган от своя клонинг в рамките на система, наподобяваща Sci-Fi.

Всички жизненоважни органи се влошават с възрастта и могат да бъдат засегнати от болести, които могат да бъдат фатални, така че подмяната им теоретично може да запази живота на хората за по-дълго време.

Д-р Жаворонков заяви: "Трансплантологията вече е напреднала до такава степен, че може да се трансплантира практически всичко. Ако няма отхвърляне, можете да имате съвършено тяло и да се съсредоточите върху дълголетието на мозъка си“.

Трансплантациите на органи, които се извършват от 50-те години на миналия век, обаче крият редица рискове, включително инфекции, кръвни съсиреци и увреждане на нервите в краткосрочен план. В по-дългосрочен план организмът може да отхвърли новия орган, което се дължи на свръхреакция на имунната система.

Д-р Жаворонков е убеден, че през следващото десетилетие ще има "значителен напредък в науката за дълголетието". Но той отбелязва, че ще са необходими "поне" 15-20 години, за да се отгледа възрастен клонинг, от който да се вземат органи. Така че шансовете на днешните 80-годишни хора за подмладяване са доста малки - вероятността да умрат по каквато и да е причина е много голяма и се увеличава с възрастта, каза Жаворонков.

„Хората, които са на осемдесет и повече години, на практика нямат шанс да доживеят до 122 години - настоящият рекорд е поставен от Жана Калмент, която умира през 1997 г., след като е прекарала целия си живот в Арл, Южна Франция“, каза той.

Г-жа Калмент, която пушела цигари и пиела алкохол всеки ден, предизвика дебат сред учените за това каква е горната граница на възрастта за хората. Оттогава обаче се появиха предположения, че действителната ѝ възраст при смъртта е била 99 години.

„Тези, които днес са на 20 години, имат реален шанс да живеят многократно по-дълго, отколкото се е смятало досега за възможно, поради възможността за научен пробив в тази област“, каза д-р Жаворонков.

Д-р Жаворонков посочи и фармакологичните интервенции - приемането на лекарства - като потенциален начин за увеличаване на продължителността на живота. Многообещаващи проучвания сочат, че лекарствата за трансплантация на органи, диабет и кръвно налягане могат да имат ефект срещу стареенето. Продължаващо изследване на Националния институт по стареене на САЩ показва как лекарствата влияят върху продължителността на живота на мишките. Резултатите показват, че "сравнително безопасни лекарства" като рапамицин, разработен като имуносупресор за пациенти с трансплантация на органи, и лекарството за диабет тип 2 акарбоза увеличават продължителността на живота при мишките, казва д-р Жаворонков. Отделен анализ показва, че инхибиторите на PDE-5, които се използват за лечение на хора с високо кръвно налягане, намаляват риска от заболявания, свързани с възрастта, каза той. Въпреки това д-р Жаворонков смята, че лекарствата "ще ни помогнат да постигнем само умерено удължаване на живота".

Истинският пробив ще дойде от регенеративната медицина. Способността да се заменят старите тъкани и органи вероятно ще осигури на хората много по-голяма продължителност на живота, отколкото фармакологията.

Д-р Жаворонков добави: "Всъщност не бива да поставяме ограничение на продължителността на човешкия живот“.

Репродуктивното клониране, което се използва за копиране на животни като Доли и вероятно ще бъде методът, използван за клониране на хора, включва отстраняване на клетки, като например кожна клетка, от субекта, който се клонира. ДНК от тези клетки се прехвърля в яйцеклетка, чиято ДНК е отстранена.

Овцата Доли е първият успешен животински клонинг, извършен с помощта на клетки, взети от вимето на шестгодишна овца, от изследователи от Института Розлин, който е част от Единбургския университет.

Клонирането на хора обаче остава недостижимо, въпреки опроверганите твърдения на някои изследователи, че са го постигнали.

#клониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"