Бг оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схема

Бг оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схема
социални мрежи/"24 часа"
A A+ A++ A

Схеми, по които български оръжия стигаха до сирийската опозиция и терористите от “Ислямска държава” в периода 2015-2018 г., са били възродени, за да може правителството на Кирил Петков хем да изпълни обещанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова да не помага с оръжие, хем да изпраща нужното на Киев за войната с Русия.

Това показва разследване на “24 часа” за начините, по които българско оръжие е изнасяно за Украйна от началото на войната преди година. Като в повечето случаи

това е ставало или с леко заобикаляне на закона, или с директното му нарушаване

България е продавала оръжие на САЩ и Великобритания, а те след това са го доставяли на Украйна, описа схемите лично бившият премиер Кирил Петков пред немското издание “Ди Велт”. Като той открито признава, че е правил тези заобиколни сделки заради заплахите на Нинова да излезе от правителството, ако дори един български куршум замине за Украйна.

Всъщност правителството на Петков не е направило реално нищо извънредно. По-скоро бизнесът е активирал свои канали и стари схеми, по които само допреди 3-4 години български оръжия стигаха до войната в Сирия.

Към края на 2021 г. складовете бяха претъпкани с боеприпаси и всякаква продукция, тъй като реално след победата над Ислямска държава търсенето на оръжие в световен мащаб спадна, категоричен бе пред “24 часа” източник от оръжейната индустрия. Заради това още с началото на войната схемите са се задвижили. Като най-често купувачът е бил американска фирма. Като компанията Ultra Defense Corp., която още през лятото обяви, че купува оръжия и боеприпаси от България и ги доставя на Украйна като част от помощта на САЩ към Киев.

Точно по такива схеми българско оръжие стигаше до бунтовниците срещу режима на Башар Асад в Сирия, но и до терористите от “Ислямска държава”. Тогава основните купувачи бяха САЩ и Саудитска Арабия. Официално оръжието не бе предназначено за реекспорт, но реално достигаше до ръцете поне на сунитските милиции, подпомагани от Саудитска Арабия. Разследване на организацията Conflict Armament Research (CAR) от 2018 г. обаче установи големи количества българско оръжие и при терористите от “Ислямска държава”. Като при единия от описаните от организацията случаи българското оръжие е стигнало до терористите само два месеца, след като е изнесено от България. Става въпрос за противотанкови снаряди, които са били продадени от България на американската компания Kiesler Policy Supply през декември 2015 г. и са открити в иракския град Рамада два месеца по-късно, след като ислямистите бяха прогонени от града. Като тази конкретна сделка е била с ограничение за реекспрот, тоест американската фирма е нарушила условията по сделката и е препродала българското оръжие незаконно.

CAR е установила общо 12 случая, в които джихадистите са ползвали българско оръжие. Не е ясно дали то е било пленено, или нарочно доставено на “Ислямска държава”, но бързината на засичане на някои пратки говори по-скоро за умишлено направени сделки.

Реално именно ограничението за реекспорт, което България може да постави при оръжейна сделка, би могло да е някакъв начин на контрол.

При искането на всяко разрешение за износ търговецът посочва крайният клиент

И обикновено се вписва ограничение, че това оръжие не може да бъде препродавано нататък без изричното съгласие на България.

“Точно както Германия има такива ограничения и заради това всички натискаха канцлера Олаф Шолц да разреши на Украйна да бъдат дадени танковете “Леопард”, коментира пред “24 часа” бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков. Той бе с ресор именно търговията с оръжие в периода 2001-2003 г. в правителството на Симеон Сакскобургготски.

“Ако е имало такива съгласия за реекспорт, то те са разписвани от Корнелия Нинова. Но след като тя твърди, че не е имало, то тогава с думите си за оръжейните сделки бившият премиер Кирил Петков си признава, че е участвал в престъпление и то доста сериозно”, твърди още Янков.

“Допускам и трети вариант, при който правителството просто си е затваряло очите и е казало на съюзниците в НАТО: ето ви оръжието, правете каквото искате. Това сериозно подкопава международния авторитет на България. Така просто не се прави”, добави Янков.

Всъщност правителството на България, в което премиер е Кирил Петков, а контролът върху износа на оръжие се държи от Корнелия Нинова, съдейства активно на износа на оръжие към Украйна. Като всъщност не поставя изискване да има ограничения за реекспорт, показват документи от междуведомствената комисия по контрола на търговията с оръжие.

“Никой не поставя такова изискване при сделки със съюзници, защото и те след това ще поставят изисквания към нас”,

обясни пред “24 часа” експерт от комисията, пожелал анонимност.

Допълнително това дава възможност на политиците и главно на министъра на икономиката да твърди, че не знае, че българско оръжие стига до Украйна.

Реално тези сделки са започнали веднага след 2014 г., когато Русия завладя Крим и отцепи сепаратистките области в Донецк. Украйна започва спешно да се въоръжава. А всяка година българско оръжие и боеприпаси поне за 60-70 млн. евро се насочват към Полша. “Полската армия отдавна не ползва въоръжение от съветско време, на всички ни беше ясно защо се купува това оръжие от България”, коментира пред “24 часа” министър в последното правителство на Бойко Борисов. Думите му се потвърждават и от официалните статистики. За 2019 г. например България е продала на Полша оръжие на стойност 60 млн. евро при общ обем на изнесеното от България оръжие от 615 млн. евро. Тоест

10% от изнесените оръжия са насочени към Полша

Като те са главно автоматично оръжие и боеприпаси както за леко, така и за тежко въоръжение.

Полското летище Жешов, където са пристигали доставките от България е на 70 километра от границата с Украйна.

Полското летище Жешов, където са пристигали доставките от България е на 70 километра от границата с Украйна.

Истинският бизнес с оръжие за Украйна през Полша и Румъния, в които посредници са американски фирми, започва след началото на войната на 24 февруари 2022 г. Според данни на министерството на икономиката само за периода от 1 януари до 2 август за Полша е изнесено оръжие на стойност 1,041 млрд. евро, а сделките с Румъния са за още 245 млн. евро. След 2 август до 24 октомври има износ за Полша за още 245 млн. евро и за Румъния на стойност 128 млн. евро.

Разделението умишлено се прави от служебното правителство, за да се подчертае колко много оръжие е излизало към Украйна при управлението на Кирил Петков. Прави впечатление, че реално до Полша и Румъния би трябвало да е стигнало почти цялото българско оръжие, което е изнесено в периода от началото на годината до 2 август. Пак тогава е издадено и прословутото разрешително за една нощ за износ на оръжие за Румъния, което бе обявено от служебния кабинет. То е издадено, докато премиерът Петков е в Украйна за среща с президента Володимир Зеленски.

Огромна част от сделките всъщност облагодетелства държавните заводи ВМЗ-Сопот,

които са на подчинение на министъра на икономиката. 217 млн. лв. приходи от продажбата на оръжие по схемите към Украйна е отчел за първото полугодие само един от държавните производители на оръжие “ВМЗ-Сопот”. Това става ясно от отчета на фирмата пред агенцията за контрол на публичните предприятия.




#оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »