Турция след трусовете: Над 3500 жертви, над 22 хил. ранени, около 6 хил. разрушени сгради

Турция след трусовете: Над 3500 жертви, над 22 хил. ранени, около 6 хил. разрушени сгради
A A+ A++ A

3549 души са загиналите в Турция след вчерашното земетресение с магнитут 7,8 и епицентър близо до Газиантеп, а ранените са повече от 22 160, сочат официалните данни. Близо 6 хиляди сгради са били разрушени.

Турският президент Реджеп Ердоган въведе бедствено положение в пострадалите райони:

"Ситуацията изисква да предприемем извънредни мерки. Обявяваме за бедствена зона 10-те окръга, засегнати от земетресението. Решихме да въведем извънредно положение по силата на Член 119 от Конституцията, за да може издирвателните и спасителните действия и всички последващи дейности да бъдат извършени бързо.

Ердоган подчерта, че досега са били спасени повече от 8 хиляди души и обяви, че турското правителство отваря хотелите в Анталия за останалите без подслон след земетресението, където са подготвени 50 хиляди легла

Пътищата във високите части на окръг Кахраманмараш са прекъснати, разказа пред "Хоризонт" екскурзоводът Илхан Карабулут:

"Най-вече в планинските населени места пътищата са пропаднали вследствие на земетресението. Но днес вече (достигат до тях) с хеликоптери, които ще доставят на място помощите."

Властите са се погрижили за евакуиране на тежко болните със самолети, добави Карабулут.

Страхът от нови силни трусове държи хората извън къщите им, разказа Бахтишен Тунч, която живее на 250 километра от Газиантеп:

"Няма разрушения обаче непрекъснато се усещат вторични силни земетресения и те са много силни, като първите. Затова ни е страх. Съобщиха в цяла Турция, че първите 72 часа са критични...Затова да изчакаме. Много е студено, не се издържа, но сигурно днес и утре пак ще пренощуваме на улицата."

70 държави са предложили помощ на Анкара, в зоната на разрушенията работят над 53 хиляди души. Продължават да пристигат нови екипи от Турция и чужбина. Изпратени са 54 хиляди палатки, 102 хиляди легла и други необходими материали, които ще бъдат предоставени на пострадалите.

Според СЗО земетресенията в Турция и Сирия са засегнали около 23 милиона души.

Докато усилията за предоставяне на хуманитарна помощ са концентрирани към тежко пострадалата Турция, все повече международни организации определят съседна Сирия като по-проблемна за бързите доставки и спасяването на оцелелите. Жертвите в опустошената северозападна част, контролирана от опозицията на президента Башар Асад, достигнаха 1600, а стотици сгради са сринати до основи.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"