ВЕИ производител: Семерджиев ни прехвърля вината за по-скъпия ток

ВЕИ производител: Семерджиев ни прехвърля вината за по-скъпия ток
„Семерджиев хвърля бомбата, защото няма смелостта да носи отговорност и я прехвърля на друг”, заяви Никола Николов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От известно време председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев използва едно универсално оправдание за поскъпването на тока с 13%, като вини производителите на зелена енергия, заяви Никола Николов, член на фотоволтаична асоциация.

„Всеки обикновен потребител обаче може да види в сметката си, че добавката, която плаща заради електроенергията от ВЕИ, е 7 на сто“, подчерта Николов в ефира на Би Ти Ви.

По думите му това универсално оправдание на проблема има за цел „замазване на истинските причини“.

Представителят на ВЕИ дружествата посочи, че сред тях е фактът, че тецовете например ще трябва да плащат за закупуване на въглеродни емисии, което пряко удря потребителя в джоба.

„Семерджиев хвърля бомбата, защото няма смелостта да носи отговорност и я прехвърля на друг“, изтъкна Николов и обясни, че следващата седмица започват първите дела срещу така наречената „такса достъп“ за зелените производители, която „изяжда“ 40% от доходите им.

„Затова се прави внушението, че ако съдът отмени решението на ДКЕВР, цената щяла още повече да скочи“, коментира експертът.

Той определи като абсурдно твърдението на Семерджиев, че имало бум на производители на зелен ток, които са се присъединили „на тъмно“ към мрежата в страната.

Така шефът на енергийния регулатор обясни „такса добавка“ – с изобилието на фирми, предлагащи зелена енергия, които създават разходи в системата.

Те трябвало да се покрият или от производителите на този вид ток, или от крайните потребители.

„Дава се разрешение от държавата за тези инвестиции, а инвестиционният процес е две години. Така че такива обяснения са абсолютно неоснователни. Освен това преференциалните цени са гарантирани от закона и определени от самия ДКЕВР, така че пак той носи цялата отговорност“, заключи Николов.

На няколко пъти производителите на енергия от ВЕИ вече излизаха на протести срещу планираната такса и поискаха оставки в ДКЕВР.

#Ангел Семерджиев #ДКЕВР #председател на ДКЕВР #ВЕИ #зелена енергия #Никола Николов #ТЕЦ #електроенергия #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"