Кога отпадат противогрипните мерки в Пловдивско

Кога отпадат противогрипните мерки в Пловдивско
A A+ A++ A

От 9 февруари в Пловдивска област отпадат всички мерки, въведени във връзка с грипната епидемия, обявена на 19 януари.

Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в областния град Сийка Димчева след съвещание на Областния оперативен щаб.

По думите й предсрочната отмяна на мерките, които бяха обявени до 10 февруари, се дължи на спада на нивата на заболеваемост, както общата за областта, така и по възрастови групи.

"Наблюдаваме тенденция към намаляване на разпространяването на грип и остри респираторни заболявания, което се дължи на постепенното наслагване на мерките", коментира Димчева. Тя уточни, че няма натиск върху общопрактикуващите лекари и спешна помощ. Важно е да започнат профилактични прегледи и имунизации, допълни директорът на РЗИ.

"В момента, в който влязоха правилата, в кабинетите наблюдавахме рязък спад в острите респираторни заболявания", посочи д-р Христо Дипчиков, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив, който отговаря за първична извънболнична медицинска помощ.

На 19 януари бе обявена грипна епидемия в областта и наложени мерки в лечебните заведения, детските градини, социалните и домовете за възрастни. Учениците от областта излязоха в едноседмична грипна ваканция от 25 януари, а епидемията е удължена до 10 февруари.

#грип #грипна ваканция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »