Игнатов: Студентски град отдавна няма

Игнатов: Студентски град отдавна няма
„Младите учители вече ще започват със заплата от 500 лева, казвам го със свито сърце, но все пак е увеличение”, заяви образователният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Системата на образование ще има увеличение на бюджета за 2013 година със 142 млн. лева, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„В МОМН никога не се диша леко, на мен учители под прозореца никога не са ми викали, защото аз се чувствам един от тях, тъй като цял живот съм се занимавал с преподаване“, каза Игнатов в студиото на БНТ в сряда сутринта.

На фона на кризата и на другите министерства увеличението със 142 млн. наистина е добре, допълни той и посочи, че в сряда предстои обсъждане на бюджета в Комисията по образование в Народното събрание.

„Младите учители вече ще започват със заплата от 500 лева, казвам го със свито сърце, но все пак е увеличение“, посочи образователният министър.

„До момента стартовата заплата в системата беше 430 лева, въпреки увеличението тя пак ще е по-ниска от средната за страната. Заплатата за старши учители става 530 лева“, каза Игнатов.

По думите му в системата за годините на кризата има едно постепенно увеличение, което не се усеща – то е от 12%, но кризата наистина е тежка.

Няма нужда да се въвежда задължителен майчин език, каквито предложения се чуха, смята министърът.

„Това няма как да стане, защото майчиният език в България не е един или два. Най-важното е, че никой не е лишен от правото си в момента“, допълни той.

По повод идеите за промени в Закона за висше образование, които ограничават дейността на заведенията в Студентски град, Игнатов заяви:

„Студентски град отдавна няма, има район на София с концентрация на студентски общежития в него“.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #МОМН #Народното събрание #България #Студентски град #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"