Мегаполисът Истанбул е на нокти, очакват опустошително земетресение до 10 дни

Мегаполисът Истанбул е на нокти, очакват опустошително земетресение до 10 дни
A A+ A++ A

Истанбул е в паника, защото инженери по геология предупреждават, че разломната линия може да стигне до мегаполиса. До 10 дни може там да стане силно земетресение. Хората са в стрес. Това каза в интервю за „Денят започва“ по БНТ екскурзоводът Исмет Янар, който живее в Истанбул.

Той сподели, че се гордее заради помощта, която родната му страна България изпраща за пострадалите при трусовете в Турция.

"България е изпратила 50 души да помагат, с което се гордеем. Те вече са в района. Има много кръводарители. Над 34 000 човека са докарани със самолети в Анкара, в Истанбул и други места“, заяви Янар.

„Червеният полумесец е изпратил в района 65 000 палатки. Над 4 000 медицински екипи работят на място. Хубавата новина е коя държава каква помощ е изпратила за пострадалите“, добавя той.

Хората, останали без дом, прекараха тази нощ в палаткови и контейнерови градове, каза мъжът.

„Времето е лошо - цяла нощ валя, а там е минус 4 - минус 5 градуса. Броят на жертвите се променя с всяка минута и е около 5 хиляди. Ранените са над 15 000“, добавя той.

По думите му, на определени места има кризисни бюра, където хората могат да помогнат с кръводаряване. „В района са изпратени над 1000 агрегата. Положението е тежко. Продължават и вторичните трусове, като досега има 247, три от които са над 6 по скалата на Рихтер“, добави екскурзоводът.

„Над 20 000 войника оказват помощ на пострадалите. Изпратен е и кораб болница“, добавя той.

„Четири автобуса с ученици по екскурзоводство отидоха на практика. Някои останаха под руините на хотела. Осем са загинали. Останалите са спасени“, каза още българският изселник.

#Истанбул #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"