Министерството на туризма погва нелегалните екскурзии

Министерството на туризма погва нелегалните екскурзии
A A+ A++ A

Ограничаването на нелегалните екскурзии ще бъде един от фокусите на новия стар служебен министър на туризма Илин Димитров. Това обяви самият Димитров при представянето на приоритетите на работата си в следващите месеци до съставяне на редовно правителство, предава вестник "Сега".

Министърът посочи, че до края на мандата ще бъдат подготвени предложения за законови промени във връзка с проблема с нелегалните екскурзии. Самият Димитров и браншът са поддръжници на създаването на специален контролен орган - т.нар. туристическа полиция, която да следи за незаконните и нелоялните практики в сектора. Според Димитров Комисията за защита на потребителите няма правомощия, с които да гарантира туроператорските услуги да се извършват от лицензирани предприятия и да се ограничат незаконните екскурзии.

Като начало ще бъдат засилени екипните проверки с експерти от КЗП, МВР и НАП, посочи Димитров. В случая данъчните са много важни, защото на практика се извършва туристическа услуга, без да се издават касови бонове, а това може сериозно да бъде санкционирано на момента.

За нелегални екскурзии редовните туроператори се оплакват отдавна. Тези практики силно са се активизирали по време на ковид ограниченията. Миналата година от бранша посочиха на заседание на туристическата комисия в парламента, чийто председател бе именно Илин Димитров (ПП), конкретни нарушения: "Вземат се програми от нашите уеб сайтове и съответно се провеждат еднодневни и двудневни екскурзии от физически лица, без да бъде отчетен приход към НАП, без да бъдат платени данъци и осигуровки. Пътуват по пътищата, настаняват се в хотелите, влизат в туристическите обекти и никой не ги пита имат ли лиценз - било то за туроператор, или за екскурзовод", оплакаха се туроператори от Бургас.

Ощетените туристически фирми алармират, че проблемът се разгръща в огромни мащаби. С тази дейност се занимават основно физически лица, които нямат лиценз за туроператорска дейност. Те организират пътуванията предимно чрез социалните мрежи като крадат клиентите на редовните туроператори с по-изгодни цени. екскурзиите са основно на територията на България, но през последната година-две и в съседните страни. До Турция например вече станало обичайно нелицензирани организатори да провеждат еднодневни или двудневни екскурзии. От еднодневен такъв тур до Одрин, Лозенград и Люле Бургаз се печелели до 900 лева.

Друго нарушение били т.нар. нелегални екскурзоводи. Те водят групи на събития и екскурзии, без да имат необходимия лиценз за екскурзовод от Министерството на туризма. В страната ни такава дейност развивали и много чужденци - поляци, чехи, скандинавци. Руснаци, които имат ваканционни жилища по Черноморието и пребивават тук за дълъг период, пък организирали шопинг турове до Турция.

Министър Димитров призова за подаване на сигнали до ведомството за подобни практики. Той обясни, че вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради непредставяне на задължителната застраховка "Отговорност на туроператора". Напомнителни писма за застраховката са изпратени до 600 компании.

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"