Иван Демерджиев: Ще предоставим цялата помощ, която ни бъде поискана от Турция

Иван Демерджиев: Ще предоставим цялата помощ, която ни бъде поискана от Турция
A A+ A++ A

„Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще бъде предоставена. Организирали сме се да дадем списък с помощта, която можем да предоставим от типа на палатки и всякакви други средства, с които да бъдат подпомогнати и настанени пострадалите от земетресението”. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев след като стана ясно, че България изпраща екипи от спасители към пострадалата от мощно земетресение Турция. Той обясни, че властите са в постоянна комуникация с турските си колеги, предаде NOVA.

Демерджиев започна серия от срещи с директори на областни дирекции на МВР в страната, като днес се срещна с представители на СДВР. Той обяви, че целта на разговорите не е свързана със сигурността на предстоящите избори, а с представянето на отчетите на областните дирекции.

Вътрешният министър коментира и казуса със задържани българи на територията на РСМ. „Насилието и провокациите раждат насилие и провокации и ние трябва да прекъснем този порочен кръг”, категоричен беше Демерджиев. Той е уведомил вътрешния министър на Северна Македония и е апелирал българските граждани да бъдат допускани безпрепятствено за честванията в памет на Гоце Делчев. Над 40 минути са били проверявани на границата дори полицаите, които предварително е било уточнено, че ще придружават Иван Демерджиев при визитата му в РСМ, разкри самият той.

„Ние предприехме с външно министерство действия още в самия ден. МВнР по дипломатическите канали си направиха оплаквания, че не са допускани български граждани. Аз съм информирал колегата си Спасовски за това. Поискал съм и обяснение защо и какви са причините. Тъй като първата причина, която ми беше изтъкната, беше липсата на ток, днес придвижвам три генератора към трите пункта, за да има ток. Дал съм ясни индикации че всякакви други проблеми, каквито срещат от техническо естество, защото той твърди, че са такива, ще им помогнем да ги преодолеят”, каза още Иван Демерджиев. Той подчерта, че пътят на РСМ към Европа минава през действия, а не през думи.

#Иван Демерджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »