Мощен трус от 7,8 по Рихтер и 6 последващи от над 6 убиха, и раниха стотици в Турция

Мощен трус от 7,8 по Рихтер и 6 последващи от над 6 убиха, и раниха стотици в Турция
A A+ A++ A

Серия от мощни трусове разтърсиха Турция. Министърът на вътрешните работи на страната съобщи за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер. „След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест силни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, подготвят се товарни самолети“ за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки, заяви Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Според Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) земетресението е било с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. Земетресението бе усетено в 04:17 ч. местно време. Трусът е станал на дълбочина от около 17,9 км. Епицентърът му е в окръг Пазарджик в окръг Кахраманмараш. Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър.

Турция съобщи, че 76 души са загинали и 440 са били ранени при силното земетресение, станало рано тази сутрин, предаде Ройтерс. „76 наши граждани загубиха живота си в Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, а 440 граждани бяха ранени в Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис“, се казва в съобщение на службата за извънредни ситуации. Най-малко 62 души са загинали в Сирия по последни данни на властите в резултат на мощното земетресение в съседна Турция, съобщи телевизия „Ал Хадас“. Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия. Стотици са ранени.

В страната е обявено най-високо ниво на тревога, съобщи министър Сойлу. „В страната е обявена най-високата степен на тревога. Заедно със Службата за извънредни ситуации сме изпратили спасители в регионите“, подчерта той.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

#Турция #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »