Скорбут и смрад в бежанско гето в центъра на Брюксел (ВИДЕО)

Скорбут и смрад в бежанско гето в центъра на Брюксел (ВИДЕО)
стоп кадър
A A+ A++ A

Някои бежанци и търсещи убежище са прекарали месеци на лагер в центъра на Брюксел. Неприятната миризма и разпространението на скорбут в най-лошия квартал в града започнаха да символизират как миграционната политика на Европейския съюз се проваля. Само след седмица, точно срещу оформилото се гето, ще започне среща на лидерите в Съюза относно проблемите с миграцията.

Шинвари, капитан от афганистанската армия, който дълго време е помагал на западните сили да опитат да отблъснат талибаните, сега живее в импровизиран лагер на улицата в Брюксел. В Джалалабад той оставя жена си, тримата си сина и дъщеря си, убеден, че талибанските сили ще убият военни като него, които са работили с коалиционните сили на НАТО.

"Много е студено, някои момчета страдат от различни хигиенни заболявания и много от нас страдат от депресия, защото не знаем какво ще се случи утре. Нямаме къде да живеем, живеем и спим на улицата като номади."

Той не иска да показва лицето си, но иска да покаже как живее. Шинвари пристига в Брюксел и един от хилядите кандидати за убежище. Всички те чакат с дни в дъжд и студ, само за да стигнат до входната врата на приемния център.

"Понякога си мисля за бъдещето и си мисля колко още трябва да живея на улицата. Умът ми е заобиколен от проблеми, мисля за безопасността на семейството ми и бъдещето ми", разказва той.

За четирите месеца, в които е в Брюксел. Шинвари казва, че е имал едно интервю със служител по обработката на молби за убежище и оттогава чака. Привидно безкрайното отлагане на каквито и да е решителни политически действия за предоставяне на повече помощ на бежанците кара неправителствените организации и доброволците да се отчайват.

Клемент Валентин, служител по правни застъпници в групата за бежанци CIRE: "Между правната рамка и ситуацията на място има огромна разлика. Има тази празнина и тя е трудна за разбиране – за мен и за неправителствените организации. Но дори не мога да започна да разбирам колко трудно трябва да е за афганистанците тук, в Белгия, или за други европейски нации, да разберат това."

Агенцията на ЕС за убежището заяви в последния си доклад за тенденциите от ноември 2022 г., че „разликата между молбите и решенията е достигнала най-голямата степен от 2015 г.“ и продължава да се разширява. Над 920 000 дела все още са висящи, което е 14% годишно увеличение.

Източник: euronewsbulgaria.com



#мигранти #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »