48-ото НС вече е в историята (ОБЗОР)

Стоп кадър
A A+ A++ A

На финала на 48-ото Народно събрание (НС) днес политическите сили отчетоха неуспеха да има редовен кабинет и призоваха към повече разум и диалог.

Последния звънец удари председателят Вежди Рашидов.

Зная, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, длъжни сме да потиснем страстите си и да забравим за сметки, за рейтингите, и да помислим какво остава след нас на тази земя, каза Рашидов. И апелира - вижте хората, които са ви издигнали, замислете се и вложете разум в бъдещето, защото народът чака резултати от нас.

Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. Дано утрото е по-мъдро от вечерта, народът ни заслужава това, заяви Вежди Рашидов.

Той отбеляза, че е поел отговорността да е председател на този парламент, вярвайки че с авторитета си може да помогне да работи усърдно, да се успокоят страстите и обществото също да си отдъхне от тази безкрайна спирала. Но се оказа, че пак сме изправени пред пореден избор и пак се питам: "И така докога, колеги?", добави Рашидов. Според него народните представители трябва по-често да се замислят какво правят тук и какво оставят, дали рушат или съзидават.

Указът на президента за разпускане на 48-ото НС на 3 февруари и за насрочване на парламентарни избори на 2 април предшестваше декларациите на политическите формации.

В заключителните си изявления парламентарните сили подчертаха неуспеха да бъде съставен редовен кабинет, отбелязаха изоставане на законодателството по Плана за възстановявана и устойчивост, на съдебната реформа, не пропуснаха разделителните линии помежду си, като в същото време изтъкнаха успехите си и разкриха бъдещите си политически приоритети и място.

Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отчете, че те вече не са в изолация, а в центъра на политическия процес, устойчив и незаобиколим факт в българската политика. Активното участие на ГЕРБ-СДС в политическия процес би могло да се превърне в предпоставка за трайното преодоляване на политическата нестабилност в рамките на следващото 49-о НС, обяви Атанасова. И добави, че без ГЕРБ-СДС не може да бъде решена политическата криза, нито пък по удобен за партиите и техните лидери начин или с ексцентричност и иновации, повтаряне на опорни точки и лозунги. Точно обратното - именно тези средства са основната причина за безпътицата, в която се намира страната ни в последните две години, посочи Атанасова.

По думите ѝ, въпреки че в настоящия парламент са се очертали убедителни мнозинства по важни, стратегически теми, е липсвала достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната.

Десислава Атанасова посочи, че са разчитали на подкрепа най-вече от страна на "Демократична България" (ДБ) за съставяне на правителство.

В декларацията тя изтъкна, че въпреки краткия си живот, 48-ият парламент е успял да вземе редица важни решения по отношение на войната в Украйна, модернизацията на Българската армия, компенсациите за високите цени на тока, редица важни закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, бяха направени стъпки към еврозоната и приемането ни в Шенген.

Атанасова благодари на Вежди Рашидов, председател на 48-ото Народно събрание, че във важен за страната и парламентаризма момент е поел ръководството на парламента.

Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето, заявиха от "Продължаваме Промяната"

Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията, прочете от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров. Той посочи, че 48-ият парламент ще се запомни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме, по думите му, се е обединила „хартиената коалиция“. Като неуспех отчете, че НС не е подкрепило предложението да се задължи Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 година.

Продължи ли това Народно събрание съдебната реформа с въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор? Не, нямаше воля за това, попита риторично Гюров. По думите му големите, важните промени са отложени с банални маневри. Политикът подчерта, че това НС се е провалило в основните си задачи, сред които е съставянето на редовно правителство. Страната ни изоставала и от влизането в еврозоната и Шенген. Депутатът смята, че не е направено и нужното за повишаване качеството на живота на гражданите.

Гюров завърши декларацията с думите, че България може повече. Това, което искаме да ви кажем, скъпи съграждани, е, че не сте сами и докато не се отказваме, надеждата за промяна ще живее, заяви още председателят на ПГ на ПП.

Четиридесет и осмото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог, обявиха от ДПС

Четиридесет и осмото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите, изтъкна политикът.

Днес за пореден път ще кажем, че политиката е преди всичко отговорност, отговорност трябва да проявят всички български граждани с избирателни права и активно да участват в изборите, посочи председателят на ДПС. Той припомни, че на тях всеки ще може да упражни правото си на глас на машина или на хартия. Важно е всички органи, участващи в организирането и произвеждането на избори, да създадат условия за участие на всеки избирател и честно отчитане на всички гласове, подчерта още Карадайъ.

Той припомни, че в началото на това НС почти всички групи са обещали да са достатъчно отговорни и да положат усилия за редовен кабинет. Оказа се, че по-голямата част от политиците, повлечени от собствените си партийни и егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог, смятат от ДПС. Ако народът трябва да живее заедно и би постигнал успехи в заедност, то същото се отнася и до народните представители в НС, изтъкна председателят на партията. По думите на Карадайъ чрез смирение и уважение към всички, включително и към опонентите си, политическите сили можеха да постигнат успех.

Няма силна държава без отговорни и активни свободни граждани, нека чрез диалог, с аргументи, програми и политики да градим общото ни бъдеще, призова той. И апелира основната характеристика на тази предизборна кампания да е честният, откровеният диалог.

От "Възраждане" приветстваха възможността за "пети поправителен изпит", какъвто е предсрочният вот

Това, че в този парламент не се създаде правителство, е може би един добър знак към избирателите, които иначе нямаше да приемат "политическото кръвосмешение", което трябваше да се случи, за да има такъв кабинет, който щеше да е неустойчив, коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той отчете два знакови успеха и два знакови неуспеха на 48-ия парламент. Първият е приетото единодушно решение, с което се задължава правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. Това нямаше да се случи, ако имаше стабилно правителство и стабилно мнозинство, изтъкна Костадинов. Вторият успех е буквално преди минути, посочи председателят на "Възраждане", визирайки приетата днес Декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония.

Като знаков неуспех посочи за пореден път неслучилата се съдебна реформа, саботирана, според него, от тези, които са я превърнали в свое политическо знаме и „символ верую“. Като знаков неуспех от „Възраждане" отчитат също, че инициативата им за референдум за запазване на българския лев не е получила подкрепа от останалите политически сили в парламента.

Костадин Костадинов не се съгласи, че няма диалог в НС. Диалог има, но няма чуваемост, няма разбираемост, смята той.

Българите са държавата, не депутатите, не министрите, не президентът, не който и да било, не медиите или т.нар. граждански организации, подччерта в заключение лидерът на „Възраждане“.

Да бъде сложен край на разделителните линии, призова „БСП за България“

Стига с разделителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на народа и такива, които само говорят за това и използват ситуацията за лични цели и партийно облагодетелстване. Това се казва в декларацията на левицата, прочетена от председателя Корнелия Нинова.

Тя отчете, че 48-ото НС е белязано от скандали и също подчерта, че съдебната реформа е "зациклила", припомняйки случаите "Gemcorp" и "Nexo". Борбата с корупцията остава един от най-важните приоритети в следващия парламент, обяви лидерът на БСП. Нинова посочи, че за изминалите четири месеца социалистите са успели да защитят лицето, същността на партията си и да кажат на българските граждани, че част от това, което са поели като ангажименти, са го свършили. Тя посочи гласуването на безплатните учебници за учениците до 12 клас, увеличението на минимална работна заплата, спасяването на детските ясли от закриване, помощта за общини, болници, читалища, за които държавата поема сумата над 200 лв. за ток.

За третия мандат Нинова посочи, че от "БСП за България" са показали, че съзнават каква отговорност трябва да поемат. В началото на декларацията тя, както и другите парламентаристи, не пропусна да отбележи невъзможността да се състави редовно правителство. По думите ѝ войната в Украйна е сложила отражение върху работата на институциите, военната тема е имала превес в работата на парламента.

В 49-то НС най-голямото предизвикателство отново ще бъде да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на България и на българския народ, начерта приоритети Нинова.

За „Демократична България“ е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме

За „Демократична България“ (ДБ) е важно да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме. Това заяви председателят на парламентарната група Христо Иванов. И обясни, че се намираме в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена "на трупчета“, защото се е оказало, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства и не дори скрити мнозинства, защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се легитимира.

Иванов смята, че се проявяват белези на необявен в Конституцията „квазипрезидентски режим на управление на страната“.

Христо Иванов смята, че 48-ият парламент е показал невъзможност за решителни действия по отношение на приоритети като съдебната реформа. Това ще бъде проблем по пътя към Шенген и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, смята депутатът. Оказа се, че ние сме готови да жертваме и еврозоната като приоритет, добави Иванов.

Обръщайки се към ГЕРБ-СДС, той им напомни, че са имали мнозинство и попита защо не са излъчили управление и защо е трябвало ДБ да бъдат посочени като виновни за неуспеха на първия мандат. Председателят на ПГ на ДБ беше категоричен обаче, че това, че те са диалогични и добронамерени, не означава, че ще бъдат параван за безпринципни компромиси.

В края на декларацията си Христо Иванов изрази убеденост, че България трябва да има демократично, смело и реформаторско управление.

За пети пореден път отиваме на предсрочни парламентарни избори и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, заявиха от "Български възход"

За пети пореден път отиваме на предсрочни парламентарни избори и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит, заяви лидерът на „Български възход“ (БВ) Стефан Янев, който изрази тревога от този факт.

Опитите на „Български възход“ да внесе здрав разум, спокойствие и логика останаха неразбрани, защото много от вас си мислят, че точно тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-здрава от всички останали, изтъкна той. Според него е било изгубено безценно време в безсмислени караници за власт на всяка цена, вместо да се начертае план как да се преведе България през най-тежката криза на този век, и това е непростимо.

България е в политическа криза и ако не искаме да я видим безпомощна на легло в реанимацията, трябва да намерим бързи, професионални и отговорни решения, посочи Янев.

От утре всяка партия в предизборната надпревара ще се чуди как да задържи и разшири електората си за сметка на другите партии, но никоя формация няма да стане по-привлекателна и полезна за хората, само защото отказва да си сътрудничи с другите, смята лидерът на БВ.

Нека не говорим за грандиозни планове за бъдещето или екзотични проекти за промяна на общественото устройство, а да помислим как да направим нужните малки, но работещи стъпки в рамките на реалността каквато е тук и сега, призова политикът.

Янев допълни, че е бил убеден, че в този парламент е възможен диалог, който да излъчи антикризисен екип, коалиция по национални приоритети, експертен кабинет, „някакъв съюз на здравия разум“. Не се получи по очевидни причини, които обаче не оправдават политическата безотговорност и тяснопартийното гонене на лични интереси, посочи той. Ако разширим мащаба си на мислене и вложим малко повече мъдрост, смиреност и готовност за сътрудничество, ще знаем какво да направим в следващия парламент, смята председателят на БВ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »