Дянков: Лидерите на ЕС няма да се разберат днес

Дянков: Лидерите на ЕС няма да се разберат днес
Българският финансов министър изказа съмнения относно вероятността европейските лидери да се споразумеят за промените в договорите на ЕС на днешната среща. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският финансов министър изказа съмнения относно вероятността европейските лидери да се споразумеят за промените в договорите на ЕС на днешната среща.

„Малко е вероятно утре страните от ЕС да се споразумеят единодушно по предложението на Германия и Франция за ограничени промени в европейските договори, с които да се даде отпор на дълговата криза в еврозоната“, коментира българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за Dow Jones Newswires, цитиран от БТА.

По думите му обаче е вероятно 17-те страни членки на еврозоната плюс няколко други страни от ЕС да подпишат споразумение за по-задълбочена координация на икономическите политики, контрол на бюджетите им от европейски представители и стриктни ограничения на дълговете и дефицитите.

„България подкрепя стопроцентово предложението на Германия, всъщност ние вече сме приели промени в законодателството в съответствие с критериите от Маастрихт и съветваме всяка страна от ЕС да направи същото възможно най-бързо“, изтъква Дянков.

„Според нас трябва да има промени на договорите в крайна сметка, но това не е необходимо незабавно, можем да започнем с двустранни споразумения“, допълни той.

България, която намали разходите си и скоро трябва да приеме промени в конституцията за ограничаване на бюджетния дефицит до 2 процента от брутния вътрешен продукт, е голям привърженик на бюджетната дисциплина и координираните национални бюджети, отбелязва Dow Jones Newswires.

Най-новата и най-бедна страна член на ЕС, чийто валутен борд кара правителството да се придържа към строга финансова дисциплина, е предприела трескава програма за затягане на бюджета, откакто на власт дойде управляващата десноцентристка партия през 2009 година.

„Веднага бихме се класирали в една група със страни с по-стриктен бюджет“, посочи Дянков.

„До известна степен, особено за Германия, е добре да има страни извън еврозоната, които се класират. Бюджетът ни всъщност е по-предпазлив, отколкото вероятно ще наложат правилата“, отбеляза още министърът.

Само преди дни финансовият министър обяви, че България е готова да влезе в бюджетен съюз заедно с 6 страни от еврозоната и Швеция. Това са държави с нисък бюджетен дефицит и без проблеми с дълга.

Високопоставен германски представител посочи вчера пред Dow Jones Newswires, че Берлин е „по-песимистично настроен, отколкото миналата седмица“ за промени в договорите на ЕС.

„По-вероятният сценарий е да има споразумение между страните от еврозоната и още четири или пет страни – членки на ЕС, за по-обширна координация на икономическите политики“, посочи германският представител.

Европейските лидери се събират днес в Брюксел на работна вечеря и срещата им ще продължи утре. Франция и Германия представиха предложения за подобряване на рамката на европейския валутен съюз.

Двете най-големи страни от ЕС настояват за промени в договорите във формат, обхващащ 27-те страни членки, а ако това не стане, поне между страните от еврозоната с цел по-тясно координиране на бюджетите.

#Симеон Дянков #Дянков #министър #финансов #ЕС #промени #договори #среща #лидери #България #страна #бюджет #евро #еврозона #еврозоната #съюз #валутен #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"