Киев има нов враг - Иран е готов за война с Украйна

Киев има нов враг - Иран е готов за война с Украйна
A A+ A++ A

Игор Пшеничников, руски и прокремълски геополитически анализатор

Иран е готов да промени официалната си политика на неутралитет по отношение на войната в Украйна. Изглежда, че той заплашва Киев да застане на страната на Русия. Така се наказва самохвалството, превърнало се в запазена марка на киевския режим.

Бърз отговор

Отдавна се забелязва, че режимът в Киев е изгубил връзка с реалността и показва една глупост след друга. Киев изобщо не разбира какво е Изток и в частност Иран, който за разлика от „древните укропи“ има хилядолетна история и не оставя просто така никого, който си позволи да го унижи.

Иранският отговор на злорадството от страна на съветника на "президента" на Украйна Подоляк за неделната атака с дрон срещу военни обекти в Иран последва бързо и беше изключително остро.

Както съобщава иранската агенция Nournews, позовавайки се на „информиран служител“, „ако враждебните изявления на съветника на украинския президент Михаил Подоляк по отношение на Иран не бъдат коригирани от официалните власти на тази страна, това може да доведе до различни реакции от Иран“.

По-рано Подоляк в своя Twitter даде да се разбере, че атаката с дрон срещу военен обект в Исфахан и експлозията в предприятие в Азаршахр са свързани с конфликта в Украйна и с предполагаемата иранска военна помощ за Русия. Той написа: "Украйна ви предупреди".

Това самохвалство беше достатъчно за Иран да го приеме като откровено признание на Киев за участието му в нападението на дронове срещу ирански военни съоръжения. Ирански служител, цитиран от Nournews, описа „подразбиращото се признание на участието на Украйна в атаката“ на съветника на Зеленски срещу производствения комплекс на Министерството на отбраната в Исфахан като „отговорно и законно признание“. Той подчерта:

"Фокусът на Украйна върху заплахата за националната сигурност на Иран може да бъде основа за изследване на променящата се позиция на Ислямска република Иран по отношение на войната в Украйна и възприемане на нов подход, съответстващ на поведението на правителството в Киев."

В същото време, както отбелязва Nournews, Иран имаше "принципна позиция по отношение на войната в Украйна", а Иран "многократно подчертаваше необходимостта от прекратяване на военния конфликт и разрешаването му чрез диалог".

Защо бомбардират?

Иранската страна обръща внимание на факта, че Киев, както и неговите западни покровители, нямат доказателства, че Иран доставя на Русия каквито и да е видове оръжия. По-рано не беше известно, че Киев вече се е побъркал в преговорите с Техеран, опитвайки се да предяви претенции към иранците за помощта за Русия.

Сега изплува любопитен факт, който съобщава Nournews, цитирайки неназован ирански служител:

"Докато украинското правителство обвини Иран, че предоставя на Русия оръжейна подкрепа... подбуждайки своите западни партньори въз основа на фалшиви твърдения, то досега не е успяло да предостави никакви документи в подкрепа на своето твърдение."

Освен това Nournews пише, че на последната съвместна среща на политически и военни експерти на Иран и Украйна, проведена в Катар, „украинската страна не е представила никакви документи, потвърждаващи изявлението на Иран за подкрепа на Русия с оръжия, и е решено, че документите ще да бъдат представени на следващите срещи“.

Ясно е, че иранците са направили подобно изявление на фона на факта, че Киев досега не е предоставил никакви документи.

Какво да очакваме от Иран?

Може дълго да се спори относно доказателствата кой точно е организирал нападението с дронове срещу ирански военни съоръжения, едно от които, според западната преса, произвежда дронове, уж доставяни на Русия. При липса на преки доказателства обаче винаги трябва да се прибягва до древната максима – „Кой има полза от това?“. Изглежда тези, които смятат Съединените щати за основен бенефициент и следователно за краен поръчител на атаката, са прави.

Тази атака, предвид относително ниските щети, които причини, имаше за цел не толкова да навреди на военното производство в Иран, колкото да създаде напрежение между Израел и Иран и да подтикне последния да отвърне на Тел Авив.

Разбира се, Израел, като стратегически враг на Иран, не може да не е заинтересован от премахването на иранската военна индустрия, считайки я за своя основна потенциална заплаха. Междувременно има две обстоятелства, които говорят за неучастието на Израел в последната атака срещу Иран.

Първо, Израел винаги обявява ролята си във всяко „ответно действие“, ако има такова. Така последният път, след терористичната атака в Йерусалим на 27 януари, израелският премиер Нетаняху обяви "незабавен отговор" на тази атака. Но какво направиха израелските власти? Разрушиха къщата на терориста. И никой в Израел не каза, че израелците стоят зад нападението срещу военни съоръжения на Иран, който, както знаете, подкрепя палестинското движение Хамас.

Би било много логично след терористичната атака на 27 януари Израел да удари Иран, който стои зад Хамас. И е много вероятно терористичната атака в Йерусалим да е била много полезна за "някой" отвъд океана, за да направи атаката срещу Иран точно като израелска акция.

В този контекст се обръща внимание на съобщенията на западните медии, които единодушно разтръбиха, че Израел е започнал специална операция срещу Иран. Във всеки случай това беше резултат от съответното разпореждане на "областния комитет на Вашингтон".

Второ, ако Израел искаше да унищожи оръжейното производство в Иран, вероятно щеше да го направи, а не би започнал да устройва подобие на фойерверки с много лоши последствия за себе си. Никой не знае колко близо е Иран до създаването на ядрени оръжия, дали ги има. А ако ги има? Тогава дали след това Иран няма да удари Израел, в резултат на което нищо няма да остане от последния, предвид малката му територия?

Следователно от стратегическа гледна точка атаката с дрон не беше изгодна за Израел. Това наистина е изгодно само на САЩ и Украйна. Ако Иран се беше поддал на напълно очевидна американска провокация, той щеше да бъде въвлечен в тежка война с Израел. И съответно Русия щеше да загуби Иран като свой съюзник или по-скоро като свой съюзнически актив в конфронтацията със Запада както в Украйна, така и по южните граници.

Що се отнася до Израел, Съединените щати просто използваха своя съюзник „на тъмно“, надявайки се да го настроят срещу Иран, избивайки последния от клетката на руските съюзници. Изглежда, че Иран веднага разбра това. Затова те реагираха предимно на атаката от Киев.

Какво ще направи Иран?

Разбира се, ние не можем да вземем решение вместо иранското ръководство. Но когато Съединените щати, практически без да се крият, взривяват руски подводни петролопроводи, атакуват военни съоръжения на трети страни, които декларират своето партньорство с Русия, безнаказано доставят на Украйна модерни тежки оръжия и т.н., картината на бившия световен ред напълно се променя.

Не можете да играете по старите правила, наложени ни от Щатите, дори и на собствения им терен. Международните норми не са писани за САЩ. Неписани са и за 30-годишна Украйна, която си позволява през устата на свой високопоставен чиновник да се подиграва с хилядолетната източна мощ.

Изглежда, че вероятното взаимодействие на Русия с Иран и другите му съюзници - ако има такива - трябва да се пренесе в публичното пространство. Не е нужно да разкривате всичките си тайни. Но трябва да се каже, че Иран и Русия са готови за взаимна военна подкрепа. Това може да охлади горещите глави в Близкия изток, както и в Съединените щати и Украйна.

Иран не е шумно балтийско куче. Това е мощна военна сила, способна да се противопостави на всеки агресор, което прави успешно и днес. Дори официална декларация за „широко военно сътрудничество“ между Иран и Русия, без да се разкриват подробности, може да спре САЩ да продължат военната помощ на Украйна.

Както се посочва в последния обемен аналитичен доклад на RAND Corporation, САЩ са „много незаинтересовани от продължителен военен конфликт в Украйна“, защото „разходите за САЩ далеч надхвърлят ползите“.

Чрез RAND САЩ, без да крият прякото си влияние върху Украйна, всъщност направиха предложение за мир. Следвайки тази логика, военната подкрепа на Иран за Русия във войната й в Украйна води именно до големи разходи за САЩ. Обратно, военната подкрепа на Русия за Иран е в състояние да разруши плановете за унищожаване на Иран от Съединените щати и техните врагове в Близкия изток.

Какво следва от това?

И така, в обобщение можем да кажем, че с хвалбите си съветникът на "президента" на Украйна Подоляк най-вероятно е тласнал ръководството на Иран и Русия към идеята, че е дошло време публично да се произнесе за своите съюзници, в т.ч. военните. Времето, когато някой мислеше да седи отстрани, безвъзвратно отмина.

Границата, която разделяше "нас" и "тях" и която доскоро можеше лесно да се прекрачи (защото "ние" искахме да сме като "тях" почти 30 години), се превърна в непреодолима пропаст. Който още не е разбрал това със сигурност ще разбере. Но от чисто практична гледна точка е изгодно за привържениците на многополюсния свят и противниците на един хегемон да направят това възможно най-скоро. Да не говорим за моралната страна на въпроса...

Превод: pogled.info

#Киев #Иран #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »