Германският посланик се разсърди на в. „Монитор" – изопачил интервю

Германският посланик се разсърди на в. „Монитор" – изопачил интервю
Посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германският посланик в България Матиас Хьопфнер критикува вестник „Монитор", че не е публикувал съществена част от интервю с него.

На 23 октомври във в. „Монитор" бе поместено интервю с германския посланик Матиас Хьопфнер.

В интервюто посланикът изразява „еднозначна критика към проблематичните структури в българския медиен пейзаж, която обаче не се появи в отпечатаната версия", пише в писмо до вестника Матиас Хьопфнер, публикувано и на сайта на посолството.

„Имам впечатлението, че някои от споделените от мен мисли са били целенасочено съкратени, за да се избегне критичен сблъсък с темата за свободата на медиите в България. По този начин интервюто представя на читателите изопачена представа за актуалната ми оценка за политическото положение в страната", коментира Матиас Хьопфнер.

На въпрос на представител на вестника в кои области България се развива положително, и къде са необходими още подобрения, посланикът засегнал проблематичните структури в българския медиен пейзаж.

Той споменал, че тези проблеми дори са се задълбочили след присъединяването на България към Европейския съюз.

На зададен допълнителен въпрос как да се разбира това, посланик Хьопфнер отвърнал, че „концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично".

В отговора на посланика се препоръчва още „да има прозрачност в отношенията на собственост". Според него „трябва да е ясно, какви икономически интереси стоят зад една медия".

„Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците. Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категирично забранен в германското медийно право", се казва още в писмото на дипломата.

Текстът посочва още, че Директива 2.4 от германския Медиен кодекс, който е приет от Германския медиен съвет в сътрудничество с отделните медийни съюзи, в редакцията си от 3 декември 2008 г. гласи: „Устно интервю е журналистически коректно, ако предава вярно казаното".

Съкращения, които променят смисъла, не са допустими според моралното самозадължение на германските медии, изтъква още посланик Матиас Хьопфнер.

#Матиас Хьопфнер #България #Германия #интервю #вестник „Монитор" #Европейския съюз #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »