Милен Велчев купува бизнеса за търговия със суровини на руската ВТБ

Милен Велчев купува бизнеса за търговия със суровини на руската ВТБ
Кадър: БНТ
A A+ A++ A

Бившият финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги купуват базираното в Швейцария звено за търговия със суровини на руската Внешторгбанк (ВТБ), съобщи investor.bg, цитирайки Bloomberg.

ВТБ - втората по големина инвестиционна банка в Русия, бе една от първите руски банки, попаднали в санкционния списък на ЕС след военната инвазия в Украйна. ВТБ започна своето изтегляне от Европа през есента на миналата година. Звеното й в Швейцария на практика не работи, през ноември стана ясно, че повечето служители са освободени, като на работа са оставени само 19 души. Така закупуването на компанията дава шанс тя отново да заработи, коментира Bloomberg.

От агенцията припомнят, че двамата братя Велчеви са работили в инвестиционни компании - Merrill Lynch и в Morgan Stanley.

Милен Велчев беше министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски, а след това стана представител за България на инвестиционното звено ВТБ Капитал. ВТБ за определен период от време бе миноритарен акционер във фалиралата КТБ. Руската банка придоби и мажоритарен дял в "Булгартабак" при приватизацията на дружеството през 2011 г., а по-късно продаде дела си на лихтенщайнска офшорка, която се свързва с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. ВТБ Капитал държаше и част от капитала на БТК (сега "Виваком") заедно с Цветан Василев, като през 2019 г. продаде дела си на "Юнайтед груп".

Според наблюдатели продажбата на швейцарското звено на ВТБ не е изненада - всички засегнати от санкциите руски банки се опитват да излязат от инвестициите си в Европа с минимални загуби. Още повече, че по данни от Търговския регистър Милен Велчев, заедно със своя зам.-министър Красимир Катев и брат си Георги, са опитали да купят това звено през май 2022 г., но санкциите срещу Русия спират сделката, информира investor.bg.

Велчев е отказал да коментира финансови подробности около сделката, посочил е единствено, че компанията ще оперира под ново име, а решенията за работата ù ще бъдат "преразгледани". Според него има перспектива за компанията, макар да не е възможно да достигне предишните обороти.

ВТБ вече съобщи, че продава и своето звено VTB Europe, базирано в Германия.


#Милен Велчев #ВТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"