Марси Рийс: България да увеличи добива на собствен газ

Марси Рийс: България да увеличи добива на собствен газ
Посланикът на САЩ в България Марси Рийс говори пред членовете на Американската търговска камара на тема: „Ролята на бизнеса в партньорството между САЩ и България". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България трябва да увеличи добива на природен газ от собствената си територия, заяви новият посланик на САЩ Марси Рийс в страната.

По време на първото си официално слово пред български инвеститори Рийс допълни, че страната трябва да работи за по-прозрачна и предвидима регулаторна рамка и изтъкна като преимущество евтината работна ръка и сравнително малкото разходи за правене на бизнес в България, предаде Дарик.

Посланикът обаче бе категорична, че инвеститорите трябва да имат голямо доверие в съдебната система и да не срещат административни трудности в работата си.

Основен въпрос за бъдещето на икономиката на България е сигурността на енергийните доставки, категорична бе тя.

„България е изправена пред няколко енергийни и политически въпроси, които са изключително важни за българската икономика, за създаването на работни места и за сигурността на доставките за българските потребители. Много добре познат е въпросът с продължаващите дебати, които се водят в България, за следващите стъпки, свързани с ядрената енергетика", каза дипломатът.

Тя напомни, че до края на годината България трябва да поднови договорите си за газ с основния си доставчик.

Трябва да бъдат решени и въпросите за изграждането на интерконекторни връзки със съседните страни, които ще решат въпроса с диверсификацията на източниците, коментира още Марси Рийс.

„Също така България има свои собствени енергийни ресурси. Обещаващи са проучванията за природен газ в Черно море и Централна България. Сега говоря за това, че 10 на сто от природния газ, който страната консумира, идва от България. Най-лесният път за България към енергийна независимост е страната да увеличи процента на природния газ, добиван от собствената й територия", подчерта посланикът.

Тя отдели внимание на атентата в Бургас и изказа съпричастността на САЩ към трагедията.

Рийс подчерта добрата съвместна работа на двете страни в НАТО и изтъкна преимуществата на България като партньорска държава, която членува в ЕС.

На въпрос кога ще бъде решен въпросът с американските визи за българските граждани, Рийс отговори, че в САЩ има закони, които поставят определени критерии.

Когато България ги покрие, въпросът с визите ще бъде решен, заяви Марси Рийс.

#България #САЩ #НАТО #Марси Рийс #посланик на САЩ в България #ЕС #атентат #Бургас #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници