Обявиха агентите на ДС в КРИБ

Обявиха агентите на ДС в КРИБ
Сред бившите сътрудници е собственикът на „Арома" Лукан Луканов, член на Управителния съвет на КРИБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията по досиетата разкри агентите на бившата Държавна сигурност в ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От обявената във вторник информация става ясно, че изпълнителният директор на „Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев е работил за ДС като агент под псевдонима Стефанов.

Сред бившите сътрудници са и членовете на Управителния съвет на КРИБ Лукан Луканов, собственик на „Арома", и Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена" АД, предаде КРОСС.

Станев вече бе осветен заедно с други членове на ръководството на Българска стопанска камара (вкл. шефа й Божидар Данев, който е бил сътрудник на научно-техническото разузнаване).

Собственикът на превозваческата фирма „Карат С" Миролюб Столарски също е бил сред доносниците на ДС. Той е докладвал информация под псевдонима Митко. Вербуван е 1988 г. и няма данни кога е свален от оперативен отчет. Комисията по досиетата разполага с данни за принадлежност на Столарски към службите и след 10 ноември 1989 г.

И основателят на „Домейн Бойар" Маргарит Тодоров попада сред имената, оповестени от Комисията по досиетата. Той е бил агент на ДС с псевдоним Николов и е проверяван в качеството му на член на УС на организацията. Според публикации през 2010 г. Тодоров се оттегля от фирмата.

Комисията по досиетата е установила данни и за Евгений Иванов, който е член на Надзорния съвет на КРИБ. Той е бил щатен служител на Първо главно управление (ПГУ). Иванов е бивш посланик на България към Европейския съюз (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.

Бившият посланик в Русия Илиян Василев е бил секретен сътрудник на Първо главно управление, като името му вече е излизало. Комисията по досиетата обявява и името на бившия подуправител на БНБ Пламен Илчев, чието име също вече е излизало.

#КРИБ #ДС #Емилиян Абаджиев #Лукан Луканов #Красимир Станев #„Карат С" #Миролюб Столарски #Евгений Иванов #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници